Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує, щоб у ЄС легально працювали громадяни третіх країн на тимчасовій основі


Наталія Вікуліна Брюссель, 16 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Єврокомісія оприлюднить у середу пакет пропозицій щодо міграції. Серед іншого пропонується легально надавати роботу у Євросоюзі фахівцям з третіх країн. Не виключено, що працевлаштуватися у тій чи іншій країні ЄС зможуть і громадяни України.

Єврокомісія пропонує розпочати пілотний проект тривалістю у два роки, у рамках якого країни Євросоюзу будуть запрошувати на незаповнені вакансії громадян третіх країн, що працюватимуть тимчасово, а згодом повертатимуться додому.

«Ми пропонуємо певній кількості громадян працювати тимчасово, ми хочемо, щоб дослідники, студенти та інші люди влаштовувалися на роботу у Євросоюзі швидше, з меншими адміністративними перепонами. Водночас ми хочемо мати гарантії, що працівники повернуться після певної кількості років, а їхня країна зможе отримати користь з їхнього досвіду, з їхніх навичок і, звичайно, з грошей, які вони заробили», — розповів прес-секретар Комісара ЄС із юстиції Фрізо Роскам Аббінґ у коментарі для Радіо Свобода.

До проекту може потрапити й Україна

Один з чиновників Єврокомісії наголосив, що ЄС повинен полегшити легальну міграцію для певних країн — наприклад, сказав посадовець, це важливо для України.

Однак нині списку країн, яким запропонують подібну співпрацю, ще немає — спочатку з пропозицією Єврокомісії мають погодитися у Раді ЄС і Європарламенті, а вже потім Брюссель зможе розпочати переговори про трудову міграцію з тією чи іншою третьою країною.

Країни Євросоюзу потребують нині більше робітників, адже Європа старішає, а мігранти, що вже прибувають, не завжди мають ту кваліфікацію, яка потрібна тій чи іншій країні ЄС.

Якщо пілотний проект з тимчасового працевлаштування розпочнеться, то кожна країна Євросоюзу буде сама вирішувати, працівники яких галузей їй потрібні, каже Роскам Аббінг: «Для деяких країн це низькокваліфіковані працівники — люди, що працюють на будівництві, у туризмі, у сільському господарстві. Для інших це більш висококваліфікована робота — фахівці з інформаційних технологій, інженери, медичні працівники».

Єврокомісія також пропонує більше боротися з нелегальною міграцією — так, країни ЄС можуть накладати санкції на роботодавців, які наймають нелегалів, і особливо на тих, хто експлуатує нелегальних працівників.
XS
SM
MD
LG