Доступність посилання

ТОП новини

У Криму розпочинаються жалобні заходи до 63 річниці депортації кримських татар


Володимир Притула Симферополь, 17 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Криму розпочинаються жалобні заходи до 63 річниці депортації кримських татар з півострова. У Сімферополі пройдуть офіційні церемонії покладання вінків та жалобні збори громадськості. А завтра – в автономії буде оголошено День жалоби за жертвами депортації. За різними даними, під час депортації 18 травня 1944 року та у перші її роки загинуло від 70 до 100 тисяч кримських татар – майже половина всього кримськотатарського народу.

Наразі, жодного пам’ятника жертвам депортації в Сімферополі немає. Але є пам’ятні камені, встановлені на залізничному вокзалі і в парку Салгірка, звідки 1944 року радянські солдати вивозили кримських татар у вигнання. Там планубть спорудити пам’ятник і меморіал усім загиблим у депортації.

Сьогодні ж керівники автономії і представники громадськості відвідають архітектурний комплекс “Узбецькому та українському народам – вдячний кримськотатарський народ”, встановлений на території Кримського державного індустріально-педагогічного інституту. Цей інститут на державні кошти був спеціально створений для працевлаштування кримськотатарських вчених і педагогів, які поверталися із депортації. А ініціативу проявив – академік Февзі Якубов, за що і отримав звання Героя України.

А учора в селі Міжводне Чорноморського району відкрили перший у західному регіоні пам’ятник загиблим у депортації односельцям. Його автор – відомий кримськотатарський скульптор Ільмі Аметов.

Всекримський жалобний мітинг

Загалом, заходів вшанування жертв депортації буде багато, але центральний – Всекримський жалобний мітинг, який пройде на центральному майдані Сімферополя завтра. За традицією він має бути велелюдним і на нього збереться багато репатріантів із усіх кінців півострова та з-за його меж.

Цього дня рух у центрі міста буде перекритий. Зранку біля пам’ятних каменів на залізничному вокзалі і в парку Салгірка пройдуть молебні, а потім у різних кінцях Сімферополя будуть сформовані 5 колон, які зіллються на майдані перед кримським урядом. Увечері має відбутися також молодіжна хода зі смолоскипами.

У кількох кримських музеях відкрилися виставки з матеріалами про те, як відбувалася депортація кримських татар із півострова.
XS
SM
MD
LG