Доступність посилання

ТОП новини

Політична боротьба перекинулася на українську судову системy


Тетяна Ярмощук Київ, 17 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Cудове рішення проти судового рішення. Політична боротьба перекинулася в суди. Якими будуть наслідки юридичних воєн?

Верховна Рада звільнила голову Феодосійського суду. Власне, він скасував рішення про заборону проводити дострокові парламентські вибори. Вища Рада юстиції заявляла, що голова цього суду перевищив повноваження, скасувавши судове рішення свого колеги, яке забороняє проведення позачергових виборів Верховної Ради.

Парламент також вирішив перевірити діяльність Печерського районного суду Києва. Народні обранці підозрюють суддів Печерського райсуду в ухваленні незаконних рішень і закликають Генпрокуратуру і Вищу раду юстиції перевірити дотримання судом законодавства.

Донецький апеляційний суд призупинив рішення місцевого суду Донецька про поновлення звільнених суддів КСУ. Напередодні Кіровський райсуд Донецька виніс рішення за позовом депутата-«регіонала» Олександра Заца, яким призупинив дію Указів Президента про звільнення Сюзанни Станик і Валерія Пшеничного.

Дискредитація судової системи

Нинішня ситуація, каже кандидат юридичних наук Микола Сірий, погіршує та дискредитує судову систему. Це безглуздо, що президентські рішення розглядають суди в інших областях, суди, які аж ніяк не пов’язані з цими рішеннями, вважає він.

Адвокат Тетяна Монтян, у свою чергу, вважає, що в Україні судової системи в практично немає, на неї ніхто не зважає. Українські суди — це «для простих людей, щось там поділити», вважає вона. «У нас замість судів інші способи розв’язання суспільних конфліктів. Суспільні конфлікти розв’язуються не так, як у нормальних країнах — у судах, а зовсім іншими способами та чинниками, на „тьорках“, „стрілках“», — стверджує Монтян.

Українська судова система була дискредитована не сьогодні, переконаний політолог Кость Бондаренко. За рівнем сприйняття закону і за рівнем корумпованості судів У країна перетворилася на таку собі Латинську Америку, вважає Бондаренко. Та говорити про те, що саме зараз хтось скомпрометував суд, не доводиться. «На початках української держави було закладено міни уповільненої дії, які спрацювали саме зараз. І судову реформу необхідно провести якомога швидше», — констатує Бондаренко.

Політики ж погоджуються, що нині українська судова система повністю дискредитована. Однак звинувачують у цьому один одного.
XS
SM
MD
LG