Доступність посилання

ТОП новини

«Націонал-вандалізм» у Львові непокоїть лише певні політичні сили


Галина Терещук Львів, 17 травня 2007 (Radiosvoboda.ua) — У Львові загострюється протистояння довкола демонтажу радянських пам’яток. «Круглий стіл» на цю тему провели Російське товариство імені Пушкіна і Російський культурний центр за підтримки місцевих соціалістів, комуністів та представників Партії регіонів.

Спершу ініціатори круглого столу — Російський культурний центр і представники лівих політичних стіл — заанонсували його назву як «Ні — відродженню фашизму». Але вже в день проведення перейменували його на «Ні — націонал-вандалізмові».

Вони оприлюднили звернення проти ухвали Львівської міськради, за якою у Львові мають скласти список пам’ятників та символів «імперсько-більшовицького панування».

За словами учасників зібрання, у Львові можна назвати фашистами всіх, хто перейменовує вулиці та ініціює демонтаж радянської символіки, — зокрема, усіх представників об’єднання «Свобода».

Останні ж обіцяють звернутись з позовом до суду щодо таких заяв комуністів та представників російських товариств.

Комуністи: «розпустити міськраду»

Перший секретар Львівського обкому КПУ Олександр Калинюк ініціюватиме й розпуск Львівської міськради — «за порушення чинного законодавства». Адже, на його думку, Львівська міськрада ухвалює рішення про демонтаж радянських символів і ігнорує передбачене законом вшанування перемоги у Великій Вітчизняній війні, тобто не вивішує державні прапори на 9 травня, день визволення Львова та день визволення України.

Щоправда, якраз цього року на вулицях Львова на 9 травня вперше вивісили державні прапори. Нині комуністи через прокуратуру домагаються, щоб державні прапори були і 27 липня, у день визволення Львова радянськими військами. 27 липня — це ще і день скорботи за загиблими внаслідок Скнилівської катастрофи.

Але Калинюк має новий аргумент проти міськради. «Акти вандалізму проти пам’ятників і приміщення культурного центру говорять про те, що місцева влада мовчки на це дає згоду», — стверджує він.

Представники місцевої влади проігнорували зібрання представників лівих сил і російських товариств. На ньому були присутні переважно пенсіонери, які доволі агресивно звертались до журналістів.

А мешканці Львівщини своє ставлення до лівих сил висловлюють на виборах. І як вислід — немає жодної фракції соціалістів, комуністів та регіоналів у жодному органі місцевого самоврядування.
XS
SM
MD
LG