Доступність посилання

ТОП новини

РНБО: сила, чи компроміс?


Тетяна Ярмощук Київ, 18 травня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи вдасться робочій групі знайти вихід із політичної кризи самостійно, чи Президент звертатиметься за допомогою до РНБО? Сьогодні перемовники мають завершити роботу, а Рада нацбезпеки та оборони зібратися на засідання.


Сьогоднішній день покаже, хто з перемовників налаштований на конструктив, а хто просто хоче затягнути час. Так ситуацію коментує перший заступник керівника Секретаріату Президента Іван Васюник: “Будь-які нові ініціативи щодо внесення до пакету, чи трактування по іншому досягнутих вже компромісних рішень треба розцінювати, як затягування процесу, як відволіканні від бажання вирішити політичну кризу. По завершенню дня буде зрозуміло, яка сторона має серйозні наміри, а для якої вихід з політичної кризи є не ціллю, а сама політична криза для цієї сторони, так би мовити, “є мать родная”.

Раніше Президент заявляв: якщо сторонам не вдасться знайти компроміс щодо проведення дострокових виборів, він передасть це питання на розгляд Ради нацбезпеки та оборони. Коаліціянти ж називають такі заяви авантюрними. Представник Партії регіонів Юрій Мірошниченко: “Стоїть певна погроза: якщо ви не ухвалите рішення, ми будемо рішенням РНБО ухвалювати якісь дати або позбавляти когось повноважень. Вважаю такі заяві авантюристичними. Політичний компроміс, започаткований Прем’єром та Президентом, має бути розвинутий робочою групою, і дата (виборів) має бути погодженою. Інакше протистояння у суспільстві зняте не буде”.

РНБО “легко виконуватиме силовий сценарій”?

На думку політолога Сергія Тарана, після відставки поміркованого Віталія Гайдука, РНБО може відіграти радикальну роль: “Зараз цей орган буде легко виконувати силовий сценарій, який запропонує Банкова. Роль РНБО – це роль останнього аргументу королів, який використовується в політиці, силового варіанту. РНБО може ухвалювати будь-які укази, необхідні для дострокових виборів. Саме того, чого і добиваються сили, які підтримують Президента”.

У середу Ющенко та Янукович домовилися дати робочій групі ще два дні, щоб та підготувала пакет документів, необхідних для проведення дострокових виборів.
XS
SM
MD
LG