Доступність посилання

ТОП новини

Крим відвідала дочка Вінстона Черчилля


Володимир Притула Сімферополь, 21 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні до Криму приїхала леді Мері Соамс – дочка сера Вінстона Черчилля. Вона подарувала Лівадійському палацу кілька книг цього відомого британського політика. У лютому 1945 року сер Черчилль разом із президентом США Франкліном Рузвельтом і керівником СРСР Йосипом Сталіним брав участь у Ялтинській конференції. Леді Мері Соамс заявила в Ялті, що її батько мріяв про єдину і демократичну Європу і ця його мрія сьогодні здійснюється.

Леді Мері Соамс у Лівадійському палаці
(RadioSvoboda.Ua)
Один зі стендів Лівадійського музею
(RadioSvoboda.Ua)
Наймолодша донька сера Вінстона Черчилля леді Мері Соамс, попри свій вік (їй 82 роки), має серйозні плани в Криму. Разом із групою членів Міжнародного товариства Вінстона Черчилля протягом трьох днів вона побуває у місцях, які відвідував її батько: в Ялті (там проходила конференція) і Саках (там він коротко зупинявся після авіаперельоту), а також у Севастополі, де чимало пам’ятних місць, пов’язаних із Кримською (Східною) війною 1854-55 років, в якій брали участь і британські війська.

У лютому 1945 року сер Черчилль брав участь у Ялтинській конференції союзників, і, за словами леді Соамс, у нього залишилися приємні спогади про цю подію та про Крим: "Звичайно, він багато розповідав про це. Адже Ялтинська конференція була дуже важливою подією того часу. Ще ніхто не знав, коли закінчиться війна з Німеччиною, а ще ж мала бути війна на Далекому Сході з Японією".

Багато їй розповідала про Крим і її старша сестра Сара, яка, як майор авіації, тоді була у складі британської делегації. Сама леді Мері на той час теж перебувала в діючій армії на території Європи, за що була нагороджена Орденом підв’язки.

Генеральний консул Великої Британії в Україні Мартін Гарріс, директор Лівадійського музею Анатолій Литвиненко і леді Мері Соамс на прес-конференції в Лівадії
(RadioSvoboda.Ua)
Лівадійський палац
(RadioSvoboda.Ua)
За її словами, Вінстон Черчилль завжди був прихильником єдиної і демократичної Європи. Про це ж у Лівадійському палаці говорив і Генеральний консул Великої Британії в Україні Мартін Гарріс: "Бачення Черчилля Європи після перемоги над фашизмом – це перспектива вільної та єдиної Європи. І зараз через інтенсифікацію відносин між Великою Британією та Україною, між усіма європейськими партнерами, це бачення реалізується".

Подарунки для Лівадійського палацу

Леді Мері Соамс подарувала Лівадійському палацу, де розташований меморіальний кабінет сера Вінстона Черчилля і невелика бібліотека, дві його книги. Ще кілька книг про цього британського політика і державного діяча подарувало Посольство Об’єднаного Королівства. А дочка сера Черчилля ще розповіла кримським журналістам, що її батько був дуже принциповою людиною і сильною особистістю, але в колі сім’ї та друзів був компанійським, веселим і щирим, любим співати і гратися із домашніми звірятами. За її словами, пройшло багато років, але їй досі його не вистачає і вона сумує за батьком.
XS
SM
MD
LG