Доступність посилання

ТОП новини

Референдум у Румунії виправдав очікування Європи; банківський сектор України вже європейський – огляд європейської преси


Василь Зілгалов Прага, 21 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише про наслідки референдуму щодо імпічменту президента Румунії Траяна Бесеску, як очікувані для Брюсселя. Європейських оглядачів продовжує дивувати Україна, в якій, попри гостру політичну кризу, міжнародний бізнес почуває себе цілком комфортно.

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» інформує, що відразу ж після переможного для президента Румунії Т. Басеску суботнього референдуму глава Єврокомісії Мануель Баррозо «закликав румунських політиків активніше просувати реформи», особливо, особливо судову, і боротися з корупцією. Ця ж газета зазначає, що з 44 відсотків всіх виборців Румунії, що прийшли на суботній рефорендум, 74 відсотки висловилися на підтримку Басеску, тобто - проти імпічменту президента. Після оголошення результатів політичні противники Басеску пообіцяли співпрацювати з президентом країни, якого поновив народ. Однак сам Басеску після всього виглядав так, як пише «Файненшел Таймс», «ніби планував продовжувати свій конфронтаційний стиль».

Відома німецька газета «Зюддойче Цайтунґ» пише про те, що Румунія врятувала свого президента. Газета називає Басеску «людиною великих талантів» і вказує на його харизматичність та популярність в народі. «Зюддойче Цайтунґ» також вважає, що «Басеску вважається гарантом оновлення держави і суспільства. І, як ніколи, він тепер повинен рахуватися з цим очікуваннями». З іншого боку, на думку впливового німецького часопису, «Басеку не позбавлений великих суперечностей», зокрема тому, що «позиціонує себе і свою Демократичну партію так, ніби вони з іншої планети». «Зюддойче Цайтунґ» переконана, що поряд із реформами судової системи Румунії, боротьбою з корупцією, оновленням інфраструктури країни, перед владою стоїть проблема співіснування різних політичних сил. І тут, як вважає німецький часопис, «було б найкраще, щоб народ частіше втручався в закулісні партійні ігри». «Зюддойче Цайтунґ» має тут на увазі такі форми цього народного втручання, як волевиявлення румунів на суботньому референдумі.

Лондонська «Таймз» вміщує кілька матеріалів, присвячених складній боротьбі України у намаганні прорватися до «існуючих світових клубів». Газета пише, що «Україні важко зрозуміти, чому така далека країна, як Чилі, отримує торговельні преференції з ЄС, чому Туреччина може вести перемови про можливе членство в Євросоюзі, а на Україну у Європі ніхто і не дивиться». Разом з тим, «Таймз» відзначає значні успіхи українського бізнесу, попри нинішнє політичне протистояння й інформує, що «30 відсотків банківського сектору України вже перебуває під контролем європейських банків, і, найімовірніше, ця цифра до кінця 2007 року сягне 50 відсотків... Так що сектор цей уже західний».
XS
SM
MD
LG