Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує більше боротися зі злочинами в Інтернеті


Наталія Вікуліна Брюссель, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюз має більше боротися із злочинністю в Інтернеті – з такою пропозицією виступить у вівторок Єврокомісія. Така ініціатива є особливо актуальною нині, після того як Таллінн звинуватив Москву в масових атаках на інтернет-сайти естонського уряду.

Інтернет приносить не тільки величезну користь, але й шкоду – за допомогою Всесвітньої мережі поширюється порнографія і педофілія, продаються наркотики і зброя, пропагується расизм і насилля. Все це потребує втручання Євросоюзу, вважають у Брюсселі.

Віце-президент Єврокомісії, Комісар ЄС з юстиції Франко Фраттіні оприлюднить у середу пропозиції, як протистояти кібер-злочинності, як розширити співпрацю у цій галузі у Європі і світі, а також між державним і приватним сектором. Серед іншого Брюссель запропонує країнам-членам Євросоюзу більше виділяти коштів на боротьбу зі злочинністю в Інтернеті.

Член Євросоюзу Естонія звинувачує Росію в хакерських атаках на сайти естонських урядових структур

Ініціативу Єврокомісії можна назвати дуже своєчасною: з початку цього травня член Євросоюзу Естонія звинувачує Росію в хакерських атаках на сайти естонських урядових структур. Ці атаки розпочалися після того, як Таллінн вирішив перенести з центра міста пам”ятник радянському солдату. Естонський міністр закордонних справ Урмас Пает звинуватив Москву в тому, що вона “атакує Естонію віртуально, психологічно і реально”. А глава оборонного відомства країни Яак Аавіксоо запропонував, щоб НАТО визнало кібер-атаки воєнними діями. У цьому разі набула б чинності стаття договору НАТО про військовий захист країни-члена альянсу.

У суперечці Таллінна та Москви навколо пам’ятника радянському солдату Естонію підтримує переважна більшість депутатів Європарламенту, які обурені кібер-атаками на естонські сайти. Ось що порадив Росії Крістофер Бізлі, голова Балтійської групи в Європарламенті: “Як сусід і дружня країна, ви не можете закликати до відставки демократично обраного уряду і думати, що це не є свого роду критикою Євросоюзу. Ви не можете втручатися в системи електронних комунікацій уряду країни-члена Євросоюзу і думати, що це все є частиною дипломатичної гри”.
XS
SM
MD
LG