Доступність посилання

ТОП новини

Лондон дотримався своєї обіцянки щодо вбивці Александра Літвінєнка; Арсеній Яценюк: опитування про НАТО в Україні є не повними (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 23 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Уся європейська преса переповнена в середу матеріалами про вимогу Великої Британії до Росії щодо видачі росіянина Андрея Луґового, якого британська прокуратура обвинуватила у вбивстві Александра Літвінєнка. Газети також наводять слова українського міністра закордонних справ Арсенія Яценюка про те, що деякі українські урядові чільники не знають географії.


Впливова лондонська «Файнаншел Таймз» вважає, що «Лондон дотримався свого слова, коли оголосив, що проситиме Росію видати Андрея Луґового, котрого британська прокуратура обвинувачує в смерті Александра Літвінєнка в Лондоні внаслідок отруєння полонієм».

Ця ж газета вважає, що «цей крок був нічим іншим, як обов’язком Великої Британії». «Будь-яка спроба зупинити здійснення правосуддя у цій справі заради збереження добрих стосунків із Росією була б недалекоглядною і аморальною», — вважає «Файнаншел Таймз». Ця ж газета вважає, що у «найближчий рік» у стосунках між Росією і Заходом «будуть зберігатися глибокі заморозки».

Інша британська газета, «Ґардіан», інформує у редакційній статті в середу, що, «на думку Скотланд-ярду, докази проти Луґового — неспростовні». Бо, як мовиться в матеріалі, слід полонію всюди супроводжував цього росіянина.

А лондонська «Індепендент» цитує дружину Александра Літвінєнка Маріну, яка наголошує, що сказала послові Росії у Великій Британії: «найкращий спосіб відновити репутацію Росії — це повністю співпрацювати щодо вимоги видачі».

Іще одна британська газета, «Таймз», підкреслює, що ця справа «вже завдала Росії серйозного приниження її репутації, тому що підтвердила все більшу переконаність: Росія перетворилася на бандитську державу…»

А лондонська «Дейлі Телеґраф» сумнівається, наскільки формальний «жест Форін-офіс» щодо Росії був серйозним. Ця ж газета сумнівається у будь-яких результатах британських вимог, бо, на її думку, «російська влада відмахнеться від них — вона мало дбає про те, що подумають на Заході».

Україна не піде до Європи через Росію

У польському щоденнику «Ґазета Виборча» оприлюднене інтерв’ю з керівником українського зовнішньополітичного відомства Арсенієм Яценюком. Український міністр вважає, що опитування щодо НАТО в Україні «не відображають повної картини, тому що люди погано розуміють, що таке НАТО».

Арсеній Яценюк також сказав у цьому інтерв’ю польському часописові, що концепцію Києва «в Європу через Росію» «пропонували люди, які не знали географії».

Міністр закордонних справ України підтвердив незмінність сьогоднішнього курсу Києва на Захід.
XS
SM
MD
LG