Доступність посилання

ТОП новини

Скандал з інвестиційним фондом, який працює в Україні. В Україні триває боротьба за суди. Економічна інтервенція Росії в Європі триває. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 24 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише про скандал в інвестиційному фонді «Юкрейн Оппортюніті», який інвестує у привабливі економічні проекти в Україні. Різні видання інформують про політичне протистояння в Києві, що далі триває і про боротьбу за українські суди. Багато газетних матеріалів присвячено візиту російського президента Владіміра Путіна до Відня.


Впливова лондонська «Файненшел Таймс» пише у четвер про звільнення акціонерами директора інвестиційного фонду «Юкрейн Оппортюніті» Раймонда Асквіта і всіх членів ради директорів цього фонду. Ці звільнення відбулися, як пише «ФТ», після намагань Асквіта та його співдиректорів Ентоні Таунсенда та Ґарта Майлна відмовитися від послуг одного з акціонерів – «Фабієн Пікте і Партнери» і вибрати для управління активами фонду у розмірі 65 мільйонів американських доларів іншу компанію. «Файненшел Таймс» інформує, що звільнену раду директорів обвинуватили у «непрофесіоналізмі і витраті значних сум грошей». Один фахівець з інвестиційних фондів сказав «ФТ», що «раніше зміна керівництва ніколи не супроводжувалася таким показовим провітрюванням брудної білизни».

Інвестиційний фонд «Юкрейн Оппортюніті» був створений у кінці 2005 року через розміщення акцій на Лондонській Фондовій біржі. Фонд інвестує переважно у галузь споживацького ринку в Україні, зокрема у засоби інформації та розважальний бізнес. Які наслідки матиме зміна ради директорів для українського сектору фонду, «Файненшел Таймс» не повідомляє.

«Інтернешнал Гералд Трібюн» інформує про подальше загострення політичного протистояння в Україні. Газета повідомляє, що правляча коаліція і президент не можуть узгодити дату виборів і мають різне бачення ролі Конституційного Суду. Газета цитує слова Віктора Ющенка із його звернення до народу увечері в середу, в якому президент сказав: «Конституційний Суд втрачає свою конституційну легітимність... Настав час припинити безлад». «Інтернешнал Гералд Трібюн» інформує, що лідер коаліції, прем’єр-міністр Віктор Янукович називає неприйнятним будь-який тиск на Конституційний Суд.

Лондонська «Ґардіан» вважає, що «виступ Путіна у Відні був частиною спроб налаштувати громадську думку Європи проти європейських проектів Пентагону». А інша британська газета, згадана вже «Файненшел Таймс», зазначає, що «не дивлячись на тиск з боку США, Росія продовжує виступати проти системи ПРО». Ця ж газета переконана, що «США і Росія мусять мати більш широкомасштабний договір про ракети».

Австрійська «Ді Прессе» інформує, що внаслідок приїзду Владіміра Путіна до Австрії дві країни підписали між собою угоди на загальну суму понад 3 мільярди євро. Ця ж газета друкує критичний відкритий лист до російського президента від австрійського громадського діяча і науковця Томаса Шмідінґера, який обвинувачує Путіна у порушеннях прав людини в Росії, вбивствах журналістів. Томас Шмідінґер повідомляє про велику кількість біженців до Австрії саме з південних районів Російської Федерації і вказує на те, що ці біженці втікають від переслідувань у державі, якою керує Путін та його команда. У кінці листа Шмідінґер наводить слова загиблого в Лондоні Александра Литвиненка, адресовані Владіміру Путіну: «Ви можете змусити замовкнути одну людину, але гул протестів з усього світу все життя звучатиме у Ваших вухах».
XS
SM
MD
LG