Доступність посилання

ТОП новини

Ранковий Гість – голова оргкомітету Другого Міжнародного турніру із скелелазіння Артур Печій.


Ірина Перешило Київ, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Голова оргкомітету Другого Міжнародного турніру із скелелазіння Артур Печій розповідає про змагання, які відбудуться 26 травня у Києві.

Р.С.: Скільки команд і з яких країн прибувають на Другий Міжнародний турнір із скелелазіння, що відбудеться у Києві 26 травня?

А.П.: Прибули вже на сьогодні команди з 15 країн. Найчисленніші і найтитулованіші з них – це команди з України, Франції і Росії. Це фаворити зі скелелазіння у світі, саме ці команди задають сьогодні тон із скелелазіння у світі.

Р.С.: Приємно чути, що у списку найсильніших – Україна. Оскільки для Франції це більш природно – там скелелазіння – національний вид спорту.

А.П.: Українська команда не просто одна з кращих, у складі української команди діюча чемпіонка світу, одеситка Ольга Шалагіна. Майстер спорту України міжнародного класу. Ми плекаємо надію, що цього року на змаганнях вона повторить своє досягнення минулого року.

Р.С.: Що саме відбуватиметься на змаганнях?

А.П.: 26 травня, на схилах Дніпра біля Європейської площі, о 10 годині урочисте відкриття. Потім почнеться кваліфікація, спочатку жіноча і потім чоловіча. Висота штучних скель, які вже монтуються на місці проведення змагань – чотири метри і ширина – дванадцять метрів. На них прокладуть п’ять дуже складних трас, які спортсмени долатимуть без страховки.

Р.С.: Поясніть, будь-ласка, що це означає. Спортсмен, як ящірка дереться по штучній скелі чотириметрової висоти – і жодної страховки?

А.П.: Там буде гімнастична страховка у вигляді гімнастичних матів, які гарантують безпеку спортсменів. Це досить безпечно, але щоб пройти трасу, яка має нахил 45 чи 60 градусів, потрібно бути дуже професійним спортсменом.

Р.С.: Тривалість змагань – один день, коли саме відбуватимуться показові виступи переможців, це ж найбільш ефектна частина програми?

А.П.: До першої години у нас запланована кваліфікація - тобто 70 спортсменів будуть брати участь у відбірках. Потім вісім найсильніших жінок і чоловіків, починаючи з 17-ї години, будуть боротися за головний приз турніру. Це буде дуже видовищно. Глядачі, я впевнений, отримають величезне задоволення.

Р.С.: Наскільки фахові команди братимуть участь у змаганнях. Це буде найвищий рівень представництва?

А.П.: Із 70-ти спортсменів, що братимуть участь у змаганнях, 30 – це ті спортсмени, що посідають перші місця у світовому рейтингу. Це переможці етапів Кубку світу, чемпіони світу і Європи останніх років. Тобто, в Україні в цей день будуть зібрані спортсмени-скелелази найвищого світового рівня.
XS
SM
MD
LG