Доступність посилання

ТОП новини

В Ялті – нарада глав урядів країн СНД, у Сімферополі – протести проти неї


Володимир Притула Сімферополь, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Лівадійському палаці в Ялті відбулося засідання Ради глав урядів країн Співдружності Незалежних Держав. В його роботі брали участь делегації від усіх 12 країн-членів та учасниць СНД, 7 із яких очолювали прем’єр-міністри. Через події в Києві український прем’єр Янукович в Ялті був відсутній, попри це його обрали головою Ради керівників урядів країн СНД. Тим часом у Сімферополі сьогодні проти цього протестували проросійські активісти.

“Чому наш уряд виділяє 250 тисяч наших з вами грошей, не питаючи нас, куди їх спрямувати? Чому це кримські гроші? Хто компенсує ялтинській міськраді затрати на підготовку зустрічі?” – кілька десятків прихильників Національного фронту “Севастополь-Крим-Росія” із самого ранку пікетують будинок Ради міністрів Криму.

Формальна причина акції протесту – незгода з рішенням кримського уряду виділити на підготовку до Ялтинської зустрічі чверть мільйона гривень з республіканського бюджету автономії. Але фактично протест звівся до вимог до Віктора Януковича та коаліції ратифікувати Статут СНД.

Лідер Фронту Сергій Шувайников зазначив: “Ми хочемо, щоб уже зараз довели “регіонали” і коаліціанти свою прихильність програмам та обіцянкам й ратифікували Статут СНД. А від глав урядів Співдружності вимагаємо, щоб вони розглянули питання прав і свобод громадян в Україні, зокрема, російських людей, яких тут мешкає 10 мільйонів”.

Сергій Шувайников також заявив, що український прем’єр не гідний очолювати одну із структур СНД, оскільки Україна так і не стала членом Співдружності, а є лише її учасником.

Януковича обрали заочно, але одноголосно

І все ж, попри відсутність Віктора Януковича, його заочно, але одноголосно обрали головою Ради керівників урядів країн СНД. Про це повідомив на прес-конференції в Лівадійському палації 1-й віце-прем’єр уряду України Микола Азаров, який вимушено очолював українську делегацію: “Ми розцінюємо це як дуже високу честь, виказану Україні. У зв’язку з цим, на засіданні Ради голів урядів ми виступили з програмною заявою про те, як ми бачимо діяльність СНД на той період, коли Україна головуватиме у цій Раді”.

На порядку денному зустрічі було 25 питань. Учасники засідання назвали найголовнішим – підписання Угоди про формування спільного електроенергетичного ринку держав-учасниць СНД. Однак, не відомо, чи підписала цей документ Україна, оскільки Микола Азаров відмовився відповісти на таке запитання журналістів.

Усі делегації, що брали участь у зустрічі, до вечора роз’їхалися і ДАІ розблокувала дороги на Південнобережжі. Через обмеження у русі автотранспорту два останні дні в Сімферополі та Ялті періодично виникали великі автомобільні затори.
XS
SM
MD
LG