Доступність посилання

ТОП новини

У Європі засуджують застосування сили в українському конфлікті


Наталія Вікуліна Брюссель, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Uа) - Застосування сили в політичному конфлікті в Україні викликає надзвичайне занепокоєння, вважає заступник голови Делегації Європарламенту у зв`язках з Україною Чарльз Таннок. Інший заступник цієї ж делегації Анджей-Томаш Запаловський заявив, що для Євросоюзу є неприпустимим, якщо якась з сторін конфлікту в Україні виграє за допомогою сили.

Україна ніколи не застосовувала насилля, у тому числі під час Помаранчевої революції, тому нинішні події викликають величезне занепокоєння, заявив Радіо Свобода Чарльз Таннок. Проте, європарламентар сподівається, що це лише один інцидент, і верховенство права буде знову відновлено в Україні.

Змагатися треба виборами, а не силою

Євродепутат від Польщі Анджей-Томаш Запаловський вважає, що в Україні відбулася проба сил з використанням зброї. За його словами, із спілкування з українськими політиками він дійшов висновку, що обидві сторони розуміють – застосовувати силу є неприйнятним. Водночас Запаловський сподівається, що не переможуть ті закулісні гравці в Україні, які вважають, що змагатися треба силою, а не шляхом виборів.

“Для Євросоюзу буде неприпустимим, якщо якась із конфліктуючих сторін виграє, використовуючи силу. Український доробок у розбудові демократії і громадянського суспільства мусить бути збереженим. Це і є в центрі усіх переговорів переговорів з ЄС”,- сказав Анджей-Томаш Запаловський у коментарі для Радіо Свобода.

Прогнози про громадянську війну передчасні

Колишній голова Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною, євродепутат від Нідерландів Ян-Марінус Вірсма назвав передчасними спекуляції про те, що в Україні може розпочатися громадянська війна. Більшість людей в Україні достатньо розумні, щоб збагнути, що це країні не потрібно, каже він.

Вірсма також зауважив, що якщо Україна не зможе вирішити внутрішні проблеми, їй буде дуже складно наблизитися до Євросоюзу.

Пройшло достатньо часу, щоб домовитись

Експерт Центру європейської політики у Брюсселі Аманда Акчакоджа називає те, що президент України Віктор Ющенко підпорядкував собі внутрішні війська поганим знаком. Тим самим український лідер відмовляється від проведення діалогу, вважає дослідниця. Водночас Акчакоджа зазначила, що Ющенко розумний чоловік і може піти шляхом громадянської війни насправді тільки в останню чергу.

Переговори в Україні тривають вже довго, пройшло достатньо часу, щоб знайти якийсь вихід із ситуації. Для людей України дуже складно жити в такому середовищі, коли навколо відбуваються лише негативні події, переконана дослідниця Центру європейської політики.

Матеріали до теми:

• Лех Валенса: Прошу, благаю! Хай в Україні переможе здоровий глузд! • Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС • Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики • Кадрові перестановки силовиків
XS
SM
MD
LG