Доступність посилання

ТОП новини

Гра м’язами. Хто і навіщо розхитує правову і правоохоронну системи в Україні?


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Якби ви зараз були на місці ключових фігур політичного конфлікту - як би ви владнали ситуацію? /images/photo/SL_25.05.2007_n1.jpg Василь, науковець: - Наші посадовці - вони інакше не можуть мислити, вони так виховані. Неправильно виховані. /images/photo/SL_25.05.2007_n2.jpg Ірина, юрист: - Я би провела вибори - хай народ вирішує, кому бути при владі. /images/photo/SL_25.05.2007_n3.jpg Олег, інженер: - Надзвичайний стан - це розкол країни. Я би робив вибори. Вони би пройшли, Європа б їх визнала. /images/photo/SL_25.05.2007_n4.jpg Ірина, аудитор: - У будь-якому випадку треба вміти домовлятися. Не грюкати дверима, не ображати один одного. До мовитися завжди можна. /images/photo/SL_25.05.2007_n5.jpg Андрій, будівельник: - Треба підбирати кадри, відповідальних людей. А після цього можливі лише нормальні вибори. Надія Шерстюк, Микита Моісеєв Другий день поспіль українські політичні події миготять, як візерунки в калейдоскопі – президентський указ про звільнення Святослава Піскуна, “беркутівці” в Генпрокуратурі, а напроти неї - помаранчеві і біло-блакитні пікетувальники. Напередодні міністр оборони Анатолій Гриценко заявив, що не виключає залучення підрозділів Збройних сил України у разі виникнення небезпечної ситуації в країні. А сьогодні Віктор Ющенко видав указ, згідно з яким внутрішні війська МВС підпорядковуються президенту. Проте міністр внутрішніх справ Василь Цушко, проти якого СБУ порушила кримінальну справу за фактом захоплення Генеральної прокуратури, наголошує, що не збирається “слухатись” президента і продовжує керувати внутрішніми військами. До якої межі можна розхитувати ситуацію в державі? Хто і навіщо нищить правову систему?

Облога Генпрокуратури

Під стінами Генпрокуратури знову два табори і між ними традиційний кордон міліції. Прихильники коаліції і симпатики опозиції скандують “ганьба”, спостерігає за подіями кореспондентка Радіо Свобода Леся Штогрин. Ті, хто стоїть від помаранчевими прапорами, переконані: вчорашні події в Генпрокуратурі є ніщо інше, як силове захоплення і невиконання Указу Президента.

Світлана Миколаївна з Бердичева
“Якщо таке коїться на високому рівні, то що вже казати про простих людей?!”, - обурюється Світлана Миколаївна з Бердичева: “У нас є начальник на роботі. Він нам дає вказівку, ми маємо виконувати. А якщо укази видає Президент, а їх ігнорують, то як люди можуть з цим миритися? Чому за це нічого немає?”.

Віктор Петрович
Пенсіонер МВС Віктор Петрович так само, як зараз бійці спецпідрозділів колись, також мав виконувати накази свого керівництва: “Оскільки президент — головнокомандувач, то всі силові структури йому підпорядковуються, а МВС вийшло з-під його підпорядкування. Згідно з законом виконувати неправомірний наказ неможливо. Але і закон є, але ж і начальство зверху давить...”

Люди, що прийшли на Різницьку під синіми стягами, кажуть, що підтримують звільненого Святослава Піскуна, але що саме трапилося вчора у Генеральній прокуратурі, дехто з них не знає:

Жінка: “Я не особливо туди “внєдрялась”. Але коли партія сказала — треба йти, я пішла”.
Жінка: “Я не знаю, як за законом, але якщо вони вже так зробили, значить за законом!”


СБУ вже почала розслідувати кримінальну справу проти головного міліціонера країни Василя Цушка за фактом захоплення Генеральної прокуратури. Сам посадовець своєї провини не вбачає і сказав зокрема, що "по зубах отримає кожен, хто діятиме силовими методами". 24 травня після колегії у Генпрокуратурі будівлю заблокувала Служба Державної охорони, після чого на Різницьку прибув загін "Беркута" і вперше за історію незалежної України відбулась сутичка між представниками силових структур. У цій ситуації безгрішних немає, вважає свідок вчорашніх подій, експерт-правозахисник, колишній міліціонер Олександр Беца: “Заходить Державна служба охорони, не у формі, не в кашкетах, не в погонах. Виникає непорозуміння. Я думаю, це було каталізатором. Наслідок – зламані двері. Це сприймається, як спроба силового варіанту, але спроба силового варіанту з чийого боку? Почалося з боку Державної охорони, закінчилося з боку спецпідрозділу.”

Коли політик застосовує силу, це говорить про його слабкість

Указ Президента про підпорядкування внутрішніх військ уже набув чинності — його опублікували у Президентському віснику. Щоправда, виконувати його МВС не поспішатиме, адже є закон про внутрішні війська ще 1992 року, і він не передбачає подібних маніпуляцій, запевняє речник правоохоронного відомства Костянтин Стогній : “Внутрішні війська підпорядковуються міністру внутрішніх справ. Як далі будуть розгортатися політичні події — ці всі баталії хай ідуть на розсуд суду, політиків”.

Тим часом командувач внутрішніх військ Олександр Кіхтенко вже присягнув на вірність Президентові.

Крім підпорядкування внутрішніх військ Ющенко ввів у склад РНБО всіх голів обласних адміністрацій, а також мерів Києва та Севастополя. Гру м’язами підхопили і політичні опоненти — парламент звільнив віце-прем’єра з питань національної безпеки і оборони Володимира Радченка і призначив на цю посаду екс-міністра оборони Олександра Кузьмука. У даному випадку обидві сторони виглядають слабкими політиками, переконаний колишній міністр оборони та екс-голова СБУ Євген Марчук. Адже коли політик застосовує силу, це говорить про його слабкість: “Це може привести до того, що відбудеться в прямому смислі випадковість – хтось когось зачепить, це називається “перша кров”. Тоді вже керівники держави не зможуть це все зупинити”.

Євген Марчук: "Коли політик застосовує силу, це говорить про його слабкість"
Єдиний шлях вирішити кризу - домовитись. “Переговоріада”, від якої втомились вже і самі ключові особи, і прості громадяни - так чи інакше єдиний спокійний шлях до виходу з політичного конфлікту, говорить юрист, один з авторів Конституції України Віктор Мусіяка: “Треба політикам переступити через щось і власне зайнятися справами державними. Дбати слід про країну, ми її втратимо, зрештою, “до чортиків”. Вже зранку до середини дня можна було б це все завершити”.

Цієї неділі віруючі святкуватимуть Трійцю — одне з найбільших релігійних свят. Чи зможуть політики зробити такий подарунок простим громадянам — домовитись або принаймні відмовитись від взаємних образ. Заради поваги до простих людей.

Міліцейські кордони розділяють біло-блакитних і помаранчевих демонстрантів навпроти Генпрокуратури"Кричу - ганьба!.."Міліція з народом чи з Генпрокуратурою?


Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

Матеріали до теми:

• Німеччина занепокоєна політичним протистоянням в Україні • Президент підписав Указ, яким підпорядкував собі внутрішні війська, а уряд не визнає цього • Генпрокуратура порушила кримiнальну справу проти міністра внутрішніх справ Василя Цушка • Міністр оборони Анатолій Гриценко не підтримав постанови уряду про контроль і забезпечення діяльності органів МВС • У Європі засуджують застосування сили в українському конфлікті • Лех Валенса: Прошу, благаю! Хай в Україні переможе здоровий глузд! • Гра м’язами: що відбувається у силових структурах і довкола них? (Прямий ефір) • Віктор Ющенко вважає, що коаліція штучно затягує перебіг переговорів • Прем’єр Віктор Янукович заявляє, що його уряд не допустить громадянської війни • Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС • Кадрові перестановки силовиків • Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики
XS
SM
MD
LG