Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина занепокоєна політичним протистоянням в Україні


Надія Кандиба Німеччина, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк відвідав із дводенним робочим візитом Берлін. Його перебування в німецькій столиці затьмарило нове загострення політичної кризи в Києві.

Під час свого першого візиту до Берліна новому главі українського зовнішньополітичного відомства Арсенію Яценюку найчастіше довелося відповідати на запитання про політичну кризу в Києві.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, звертаючись до журналістів, наголосив на тому, що Берлін занепокоєний ситуацією в Україні. Він закликав супротивні сторони нарешті порозумітися, оскільки така суперечка перешкоджає втіленню не тільки двосторонніх проектів.

Франк-Вальтер Штайнмаєр: „Ми дуже хотіли б, щоб якомога швидше вдалося подолати конституційну кризу в Україні. Це треба зробити також для того, щоб можна було нарешті присвятити увагу й іншим проектам і, зокрема, досягти поступу в справі укладання угоди про посилене партнерство з ЄС”.

Яценюк: Україна політично зріла країна

У розмові з журналістами керівник МЗС України Арсеній Яценюк визнав, що це не просто переконувати весь світ у тому, що Україна політично зріла країна, яка здатна самостійно вирішити будь-яку політичну кризу. Він застеріг, що затягування процесу врегулювання кризи може негативно вплинути як на внутрішній, так і на зовнішній імідж держави.

Водночас Арсеній Яценюк продемонстрував, що залишається оптимістом. Під час виходу до преси разом із німецьким колегою він заявив: „Демократичні трансформації можуть мати певні ускладнення. Але вони будуть подолані”.

У Берліні Арсеній Яценюк зустрівся також із міністром економіки Німеччини Міхаелем Ґлосом, головою українсько-німецької міжпарламентської групи Бербель Кофлер. Під час переговорів йшлося як про цілу низку двосторонніх питань, так і про майбутню угоду посиленого партнерства між Україною та Європейським Союзом. Порушували теми економічної співпраці, участі в миротворчих операціях. Велику увагу було приділено дискусії про енергетичну політику та енергетичну безпеку.

Матеріали до теми:

• У Європі засуджують застосування сили в українському конфлікті • Лех Валенса: Прошу, благаю! Хай в Україні переможе здоровий глузд! • Гра м’язами: що відбувається у силових структурах і довкола них? (Прямий ефір) • Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС • Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики • Кадрові перестановки силовиків
XS
SM
MD
LG