Доступність посилання

ТОП новини

Індекс щастя


Інна Набока Київ, 28 травня, 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нещодавно були оприлюднені результати соціологчних досліджень «Україна-Європа», які проводив Інститут соціології НАН України в рамках загальноєвропейського моніторингового проекту «Європейське соціальне дослідження». Згідно з ними, українці вважають себе найменш щасливими людьми в Європі.

У дослідженнях брали участь мешканці України та 24-х держав Європейського Союзу. Результати показали: найнижчий індекс задоволення життям – в Україні. За шкалою від 0 до 10 він становить 4,4 бала, причому, лише в Україні ця оцінка — в негативній частині шкали, це означає, що негативні оцінки переважають. Аналогічно виглядає і відповідь на запитання: «Якщо говорити в цілому, наскільки ви щасливі?». Тут також попереду, чи то пак, позаду всієї Європи українці – 5,6 бала. Найбільш задоволені життям данці, а найщасливіші — також мешканці півночі Європи — ісланці і ті ж данці.

У чому причина того «нещастя»?

Чому ж українці почуваються такими нещасливими? Перше, що спадає на думку, – низький рівень життя, соціальна незахищеність, постійні економічні негаразди і політичні кризи. Проте, як свідчить та ж соціологія, залежність між матеріальним благополуччям і почуттям задоволення життям зовсім не така прямолінійна. Скажімо, серед лідерів світового рейтингу «щасливих» – не надто благополучні країни Латинської Америки, деякі країни Африки. Далі вже заможні й стабільні Німеччина, Велика Британія, а також Сполучені Штати.

Від чого ж залежить така тонка і суб’єктивна річ, як відчуття щастя? Науковці вважають, що так званий «рівень щастя» насамперед визначає генетична схильність людини чутися щасливою. Велике значення має щасливий шлюб, гарна родина, дружба, віра в Бога або інша система моральних цінностей, здоров’я, матеріальний достаток.

Комфортність у ролі «нещасненьких»?

Але дуже багато важить і психологічна налаштованість людини та певні життєві установки: почуття власної гідності і впевненість у своїх силах, вміння тверезо оцінювати свої можливості та розумно обмежувати бажання. А от занижена самооцінка, комплекс меншовартості, почуття заздрості чи нереалізовані амбіції, звичка до плекання власних страждань і негараздів, звичайно ж, негативно впливає на почуття задоволення життям. Втім, чимало українців цілком комфортно почувається у ролі таких собі «нещасненьких». Адже їх жаліють, їм мають допомагати більш «щасливі» люди чи народи. Щоправда, їх не дуже поважають, але це, на їх погляд, не так вже й суттєво. Їм наче подобається скаржитися на долю, історичні обставини чи поганих політиків. Та чи додає це їм почуття щастя?

Очевидно, саме в цій площині слід шукати пояснення отому найнижчому в Європі «рівню щастя» українців. І саме тут, у психологічній царині, а не лише в економіці та політиці, можна віднайти способи змінити ситуацію.
XS
SM
MD
LG