Доступність посилання

ТОП новини

Мрії мера Києва здійснюються: столиця має новий туалет!


Леся Штогрин Київ, 29 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — У єдиного громадського туалету на Хрещатику з’явився конкурент. Нова вбиральня — повне втілення мрій київського мера Леоніда Черновецького. Там грає приємна музика і стоїть букет живих квітів. Дехто називає новий туалет дивом техніки і порятунком, а хтось обурюється проти місця його розміщення.

Туалет «єврорівня»
(RadioSvoboda.Ua)
Минулого тижня на центральній вулиці Києва Хрещатику встановили один із перших таких зразково-показових екземплярів — туалетів «єврорівня». Блискучий темно-зелений із купою ліхтариків, цей туалет під’єднали до центральної каналізаційної системи. Тут є витяжки і обігрів.

(RadioSvoboda.Ua)
Просто диво! — захоплено говорить Раїса Петрівна, яка вважає за честь працювати тут касиром: «Тут усе як у „євро“. Дзеркало. Мило рідке. Все. Всі зручності для людей. Музика грає. Освіжувач повітря. Людина йде, я її питаю: Вам треба освіжити повітря? Бо не кожному хочеться, щоб освіжили. Інколи кажуть: а, хімія. А якщо хочуть, то я так натискаю — пшик, і все. Ось Вам освіжувач повітря. Тут взагалі краса. Ось вентиляція кабіни. Вентиляція зверху. Тепер освітлення козирка. Це взагалі диво стправжнє! Ми зустрічаємо людей із посмішкою, і люди нам дякують».

Однак ентузіазм Раїси Петрівни щодо нових диво-туалетів розділяють не всі. Ті, хто звик відпочивати на лавочках, які тепер виявилися буквально за метр від туалету, від такого сусідства задоволення не отримують: «Ну, тут, як вам сказати, центр. Люди морозиво їдять поруч, люди всі на лавочках. Добре, ми вдячні, що поставили, раніше ж був лише один туалет на весь Хрещатик. Ну, але якби інше якесь місце було. Всі обурюються, що на цьому місці. По-перше, магазин елітний — раз, магазин другий. Морозиво. Якби хоча б морозиво не так близько продавалось… Гарний туалет, дуже гарний, чистий туалет, але не в тому місці».

Раїса Петрівна
(RadioSvoboda.Ua)
А поки мерія пояснює власникам магазинів, чому саме перед їхніми вітринами необхідно було поставити новий туалет, зростає кількість вдячних Леонідові Черновецькому. Особливо тішаться чоловіки. На думку деяких із них, мережу таких туалетів потрібно розвивати: «Люди ж живі, ви ж розумієте, у всіх є свої потреби. Треба ж якось із цим теж рахуватися. На якомусь інтервалі нормальному, щоб це було зручно для людей. Щоб вони могли гуляти і вільно при цьому почуватися. Щоб їх нічого не підпирало ні зсередини, ні зверху…»

Поки що Київська адміністрація закупила лише двадцять таких туалетів. Першочергово їх встановлюватимуть у центрі столиці.

На честь святкування Дня Києва до нової вбиральні пускали безкоштовно. Далі вхід планують зробити платним, але посильним для всіх — 50 копійок.
XS
SM
MD
LG