Доступність посилання

ТОП новини

Чи встигнуть коаліція та опозиція виконати домовленості?


Тетяна Ярмощук Київ, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні парламентарі знову зберуться у сесійній залі у повному складі. Чи вдасться депутатам подолати розбіжності? Чи встигне сьогодні Верховна Рада ухвалити усі законопроекти, необхідні для дострокових виборів до парламенту?

Сьогодні парламент має ухвалити до десятка законопроектів, які безпосередньо стосуються дострокових виборів. Про це розповідає лідер фракції “Наша Україна” В’ячеслав Кириленко: “Буде ухвалено ще 5-7 законопроектів та постанов, які до кінця дня 30 травня остаточно розблокують у законодавчому плані проведення позачергової парламентської кампанії. Після ухвалення усіх запланованих законопроектів “Наша Україна” та БЮТ проведуть з’їзди та ухвалять рішення про дострокове припинення повноважень народних депутатів”.

БЮТ: Між коаліцією та опозицією наразі існує три неузгоджених позиції

Лідер БЮТу Юлія Тимошенко відповідаючи на запитання Радіо Свобода сказала: “Перша розбіжність у тому, що коаліція проти імперативного мандату. Друга – коаліція наполягає, щоб вибори були дійсними за умови приходу на виборчі дільниці більше 50% громадян України, які мають право голосу. І третя розбіжність стосується поправки до закону про вибори, яка передбачає, що за декілька днів до голосування прикордонні війська подають ЦВК списки людей, які виїхали за кордон, і їх потрібно виключити з голосування”.

Якщо ж сьогодні депутати не встигнуть узгодити та ухвалити необхідні документи, Президент може подовжити призупинення Указу про розпуск парламенту. Так вважають опозиціонери, утім висловлюють сподівання, що все має бути зроблене сьогодні. Однак представники коаліції висловлюють щодо цього сумнів. Регіонал Дмитро Святаш кореспондентці Радіо Свобода сказав: “У мене є великий сумнів, особливо після того, як я переглянув законопроект стосовно імперативного мандату. Там є норми, які порушують Конституцію України, тобто, така норма, яка забороняє депутатам оскаржувати рішення керівного органу у суді”.

Учора ж Верховна Рада скасувала п’ять своїх постанов про неконституційність указів Президента, переголосувала 60 законів, ухвалених після 2 квітня та внесла зміни до Закону “Про ЦВК”.
XS
SM
MD
LG