Доступність посилання

ТОП новини

Скептицизм американців до війни в Іраку зростає


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Травень іще не закінчився, але вже відомо, що він приніс американським військам в Іраку найбільшу кількість жертв у цьому році – принаймні 110 військовослужбовців загинуло. Президент Джордж Буш, виступаючи на Арлінгтонському військовому Національному цвинтарі з нагоди Дня пам’яті, звернувся до членів родин загиблих. Він сказав, що жодні слова не зменшать болю втрати, але країна буде завжди вдячна їм і ніколи не забуде героїв.

За даними опитування громадської думки, що його провела телемережа новин Сі-Ен-Ен в середині травня, 34 відсотки американців обстоюють війну в Іраку як необхідну для національної безпеки Сполучених Штатів. 65 відсотків – проти війни, 1 відсоток досі не визначився. Приблизно така ж картина вимальовується з опитування, замовленого інформаційною агенцією Ассошіейтед Прес: понад 70 відсотків американців вважають, що Сполучені Штати “йдуть хибним шляхом”.

Опитування, проведене журналом “Ньюзуїк”, свідчить,що рейтинг популярності президента становить 28 відсотків. Інше опитування, організоване газетою “Крисчен Сайєнс Монітор”, показує, що тих, хто шкодує з приводу вторгнення до Іраку і подальшої війни на 14 відсотків більше, ніж прихильників воєнних дій на Близькому Сході.

Аналітики зазначають, що громадськість ретельно зважує всі за і проти, коли вирішує, чи варто було нищити диктаторський режим Саддама Гусейна, з огляду на наслідки, і чи не занадто ідеалістичні були сподівання Вашингтона силою зброї впровадити демократію там, де її ніколи не було

Газета “Крісчен Сайєнс Монітор” посилається на міркування пересічної американки Кеті Гір зі штату Канзас, члена республіканської партії. Дочка її, пілот гелікоптера, воювала в Іраку. Кеті каже: “На мою думку, там точиться громадянська війна, і мені сумно дивитися на це”. Подібної думки дотримується 55 відсотків республіканців. “Протягом тривалого часу я вважала, що вторгнення було розумним рішенням..., і я обстоювала війну, коли моя дочка була там... Я схвалювала рішення президента, оскільки вважала, що йому відомо більше, ніж мені. Але поступово мені стало ясно, що в нас там нічого не виходить”. Разом з тим, Кеті не втрачає надії на “певний успіх демократичного процесу” і не вважає за потрібне кидати іракський уряд напризволяще.

У зверненні до американського народу з нагоди Дня пам’яті президент Буш закликав співгромадян виявляти терпіння, бо іракський уряд потребує часу, щоб зміцнити свою владу в Багдаді, але демократи, що мають більшість у Конгресі, наставлені проти війни.

Палата представників проголосувала за часткове фінансування воєнних дій в Іраку лише до липня, попри загрозу вето з боку Білого дому. Демократи посилаються на кількість американських жертв: понад 3300 загиблих, понад 20 тисяч тяжко поранених. Витрати на війну протягом чотирьох років перевищили 800 мільярдів доларів.

Ще одне свідоцтво того, що американцям набридла війна, – небажання публіки дивитися фільми й театральні спектаклі на воєнну тему. “Нью-Йорк Таймс” зауважує, що попри блискучу гру акторів і майстерність режисури не дає касових зборів кінофільм “Листи з острова Іво-Джима” про японську оборону наприкінці Другої Світової війни і передчасно закривається на Бродвеї спектакль про Першу світову війну.
XS
SM
MD
LG