Доступність посилання

ТОП новини

Бензинові плями і випари у харківському метрополітені


Олена Солодовнікова Харків, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До тунелю харківського метрополітену протікає бензин. Пальне потрапляє на стіни двох станцій, його запах пасажири відчувають уже кілька місяців. Однак між керівництвом підземки та міськрадою досі точаться суперечки з приводу того, звідки взявся бензин і хто повинен шукати винних у цьому.

На станції “Площа повстання” запах пального вітає в повітрі з листопада минулого року. Пасажири зізнаються, що відчувають через це дискомфорт – багатьом важко дихати, паморочиться в голові. До того ж, містом поповзли чутки, що випари бензину накопичуються у підземці і може статися вибух.

Начальник Харківського метрополітену Серій Мусєєв стисло прокоментував Радіо Свобода ситуацію: “Для роботи цей випадок – поява плям на тілі метрополітену – не загрожувало і не загрожує”.

Бензин до метро зливає автозаправка або завод?

Більш розгорнуто про бензинові плями на стінах підземки погодились розповісти в МНС. Саме представники цього відомства виявили, що до тунелю потрапляє пальне. Рятувальники підозрювали, що воно витікає з автозаправної станції, яка розташована над метро.

Помічник начальника Харківського Управління МНС Ігор Лупандін розповів: “Коли вже це сталося, ми призупинили цю заправку. Там відкачали бензин з ємностей. Три місяці вона (заправка) стоїть без бензину, але плями з’являються”.

Наразі міська комісія з надзвичайних ситуацій розглядає інші версії, звідки може витікати пальне. За однією з версій, до місцевої каналізації зливає промислові відходи Харківський машинобудівний завод. За іншою – бензин міг накопичитися всередині земельних порожнин багато років тому, а витікати почав тільки зараз.

Токсинів та небезпеки вибуху немає

Представники комісії одностайно наполягають лише на тому, що загрози життю людей бензинові плями не становлять. За словами пожежників, загоряння чи вибух речовини на даний момент неможливі – служба тунельних споруд метрополітену забетонувала щілини, з яких витікало паливо, ці місця щоденно оглядає гірничорятувальний загін.

У свою чергу лікарі санстанції запевняють, що регулярно беруть зразки повітря на цій ділянці метро, і жодного разу не знайшли в них небезпечної для здоров’я концентрації токсичних речовин.

Головний лікар Основ’янської лінійної санстанції на Південній залізниці Микола Піщанський розповів: “Може відчуватися запах в той момент, коли прориває захисну оболонку тунелю. Але всі роботи проводяться вночі. За нашими лабораторними даними, це безпечно”.

За чий кошт шукатимуть винуватця?

Зараз суперечки точаться навколо того, за чиї кошти повинні виявити джерело забруднення метро? Для цього треба провести незалежну експертизу з буріння ґрунту. Керівництво метрополітену вважає, що це справа міської влади, тому що геологічні досліди відбуватимуться на поверхні.

А у міськраді впевнені, що кошти на пошуки винуватця забруднення повинна знаходити підземка.

Перший заступник мера Олександр Кривцов: “А хто повинен давати, якщо постраждала сторона – метрополітен? Він сам себе повинен захищати. У нас няньок немає. Метрополітен — у державній власності. І міськрада не вкладає гроші в експлуатацію метрополітену, ми не вважаємо це за потрібне”.

Олександр Кривцов пропонує метрополітену позичити гроші на експертизу у Мінтрансу, а потім стягнути збитки з підприємства, яке експерти назвуть винуватцем. А керівництво метро розглядає інші варіанти вирішення проблеми.
XS
SM
MD
LG