Доступність посилання

ТОП новини

Дешево і назавжди: чим накрити каналізаційні люки?


Ярослав Гребенюк Луганськ, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Тисячі каналізаційних колодязів на тротуарах та на автомагістралях Луганщини стоять відкритими. Компанія «Луганськвода» говорить, що на заміну всіх украдених кришок бракує грошей. Проте якщо купує, бере найдорожчі.

Цей отвір люку став причиною загибелі чотирирічної дівчинки
(RadioSvoboda.Ua)
Трагедія сталася у грудні минулого року. У незакритий каналізаційний люк упала 4-річна дівчинка і загинула. Щоб подібне не повторилось, компанія «Луганськвода» мала б накрити всі люки, по всій області. Але цього не сталося.

Залізні та чавунні кришки люків крадуть та здають у металобрухт. Якщо положити замість вкрадених нові, вони не лежать довго. Тому «Луганськвода» використовує наразі неметалеві кришки.

Прес-секретар обласного комунального підприємства «Луганськвода» Андрій Водзинський повідомив: «В Луганській області 54 тисячі колодязів, із них відкрито 8200 (це дані на початок травня). За 5 місяців ми накрили 4500, за ці ж місяці вкрадено 1000 люків. Луганськ попереду всієї планети. Стараємось накривати колодязі на проїжджій частині і на пішохідній гумовими кришками. Гумові кришки – найдорожчі, коштують 700-800 гривень».

Насправді дорогих гумових кришок навіть у обласному центрі побачити майже неможливо. Ще отвори люків зрідка накривають бетонними кришками, вони на тротуарах зустрічаються. Але й ці кришки коштують немало, – за словами Андрія Водзинського, від 180 до 300 гривень.

Дешеві склопластикові кришки не поспішають замовляти

Завідувач сектора пластмас інституту «ЛуганськПТИМаш» Наталя Кушнір ще три роки тому розробила технологію виробництва дешевих полімербетонних кришок люків
(RadioSvoboda.Ua)
Сьогодні з’явився варіант заміни, в 10 разів дешевший за гумові кришки. Управління держдепартаменту з виконання покарань у Луганській області налагодило в одній з колоній виробництво склопластикових кришок вартістю від 80 гривень!

Інженер відділу організації виробництва Держдепартаменту Ян Довгоп''ятий не розуміє неекономність водників
(RadioSvoboda.Ua)
Інженер відділу організації виробництва і маркетингу управління виконання покарань у Луганській області Ян Довгоп"ятий розповів: «Ми рекламували наші люки навіть на з’їзді водоканальників у Луганську, робили випробування цього нового люку. Всім сподобалося, проте замовлень на сьогодні немає. Я навіть не знаю, чому ніхто не звертається».

Управління виконання покарань розіслало пропозиції до всіх можливих закладів та інстанцій. Відповідей не надійшло ані від компанії «Луганськвода», ані від місцевих адміністрацій та міськрад.

Раніше пропонували і дешеві кришки з полімербетону

Три роки тому луганський інститут «ЛуганськПТИМаш» пропонував подібне рішення проблеми. Його спеціалісти розробили надійні та дешеві кришки люків з полімербетону. Майже півроку керівництво інституту переконувало чиновників застосувати їх розробку.

Директор інституту «ЛуганськПТИМаш» Володимир Власов зазначив: «І не знайшлося жодного бажаючого, щоб сказав: давайте разом візьмемося за цю справу. Якщо б, припустімо, та сама міськрада, була зацікавлена, щоб поліпшити роботу в комунальному господарстві, – там би знайшли кошти і уклали договір із «ЛуганськПТИМмашем». А це якісь інші інтереси. І щоб їх перебити, треба б було, мабуть, прийти і сказати: «Давайте ми вам платитимемо 50 гривень з кожного купленого в нас люка» Може б тільки тоді вони й погодилися. Принаймні, таке склалося враження».

Єдиний шлях подолання таких тіньових схем – проведення прозорих та відкритих тендерних торгів, як, власне, того й вимагає закон.
XS
SM
MD
LG