Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі тривають страйки працівників бюджетної сфери


Єва Поштар Варшава, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вже другий тиждень страйкують медики у Польщі. Наразі лікарні приймають лише тих хворих, життя яких під загрозою. Вчора вимоги лікарів підтримали вчителі: вони провели двогодинний попереджувальний страйк. Профспілки страйкуючих бюджетників вимагають від уряду підвищення зарплатні як мінімум на 20 відсотків та зниження пенсійного віку для вчителів. Польський прем’єр Ярослав Качинський заявляє, що в бюджеті на це немає грошей та вказує на політичні причини страйків.


Польські лікарі та медсестри з огляду на присягу Гіппократу за будь-яких обставин повинні лікувати хворих. Тому медики не мають реальної фізичної можливості виборювати собі підвищення зарплатні. Однак вони протестують іншими способами. Так, тисячі лікарів та медсестер виїжджають з Польщі на роботу в країни Західної Європи. Інші беруть довготривалі лікарняні відпустки та йдуть працювати в приватні клініки.

У подібний спосіб протестують і вчителі. Страйкарі пояснюють причини своїх протестів низькими зарплатами.

Страйкуючий лікар із міста Катовіце у регіоні Сілезія, що на півдні Польщі, розповів: «У наших страйках немає жодної політики. Ми боремося за те, щоби лікарі отримували зарплату, яка відповідає їхній професійній гідності, та мали пристойні умови роботи, такі, як в інших країнах».

Глава уряду каже, що наразі немає грошей для підвищення зарплат

Прем''єр-міністр Польщі Ярослав Качинський заявляє, що сьогодні в бюджеті немає необхідних додаткових 250 мільйонів євро на підвищення зарплат працівникам бюджетної сфери. При цьому прем’єр стверджує, що підвищення зарплат взагалі можливі, але – не в цьому році і не за рахунок руйнації цьогорічного бюджету.

Ярослав Качинський: «Польська економіка зараз розвивається швидкими темпами. Ці темпи ми збережемо за умов збереження певного порядку, якщо йдеться, зокрема, про підвищення зарплат медикам . Не може бути такого, коли зарплати щоразу підвищують, а на лікування пацієнтів витрати щоразу зменшують. Також ми не можемо руйнувати цьогорічний бюджет. І тут я бачу ще одну особливість: із 1989 року останні кілька місяців в Польщі були найспокійнішими, якщо говорити про незадоволення та протести громадськості. Тому я вважаю, що сьогодні певним силам вигідно, аби в суспільстві зростала напруга».

Причини страйків треба шукати не лише в економічній площині

І хоча опитування громадської думки показують, що більшість поляків сьогодні підтримують страйкарів, багато хто погоджується і з прем’єром Качинським, говорячи, що причини страйків треба шукати не лише в економічній площині.

Соціолог Мірослав Пенчак зазначив: «Вважаю, що зараз справа не лише у рівні заробітної плати. На мою думку одна з причин страйків – це те, що ситуація з лікарями та вчителями не змінилася за останні трохи більше, ніж 10 років, від початку польської економічної трансформації. Коли не раз говорилося про майбутнє польської інтелігенції. Усі були згідні – закінчився час, коли інтелігенція відігравала провідну роль в польському суспільстві».

Також Мірослав Пенчак зауважив, що такі погляди, особливо у представників владних структур, не впливають корисно на самопочуття цих професійних, типово інтелігентських груп.

В середньому досвідчений лікар в Польщі отримує щомісяця 1000 євро, а вчитель – 400. Бюджетники-початківці отримують вдвічі менше.
XS
SM
MD
LG