Доступність посилання

ТОП новини

Лобіювання Варшавою вступу України до ЄС корисне і Україні, і Польщі, і Євросоюзові, вважають експерти


Єва Поштар Варшава, 31 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Українські та польські економічні експерти представили у сенаті – верхній палаті польського парламенту своєрідний звіт під назвою "Перспективи економічних відносин між Україною та Європейським Союзом". Експерти CASE-Центру соціально-економічних досліджень сходяться на тому, що від входження України до євроатлантичних структур виграє не лише Україна. Це вигідно економіці і Польщі, і всього Євросоюзу.

Польща роками лобіює в Європі входження України в структури Євросоюзу та НАТО. Звіт "Перспективи економічних відносин між Україною та Європейським Союзом" дає польським політикам додаткові аргументи на користь входження України до євроструктур.

Україна – економічно розвинута і перспективна для інвесторів

Українські та польські експерти переконують, що це не загрожує нікому, адже Україна – економічно розвинута держава і дуже перспективна для інвесторів. Експерти вважають також, що входження України до євроструктур буде корисним сусідній Польщі.

Співавторка звіту, представниця польського CASE-Центру соціально-економічних досліджень Малгожата Якуб''як зазначила Радіо Свобода: "Польща природно міцно зв''язана з Україною, хоча б тому, що вона її сусід. З економічної точки зору інтеграція України з Євросоюзом просто вигідна Польщі. Це з огляду і на товарообмін, і на майбутні інвестиції в Україні".

Подібної думки дотримується й голова закордонної комісії сенату – верхньої палати польського парламенту Стефан Ніесіоловський: "В Україні величезний ринок збуту. Незважаючи на політичні неполадки, держава розвивається швидкими темпами. В Україні величезні запаси природних ресурсів. Це важлива транзитна держава для транспортування до Польщі енергоносіїв. Відповідь на питання про економічну взаємну користь українсько-польських відносин для мене очевидна. Подібні погляди були в сенаті під час презентації звіту. Іншими словами – це питання не викликало в учасників засідання жодних сумнівів".

Євроінтеграція України сприятиме зростанню її ВВП

А яка ж користь для України від інтеграції з євроатлантичними структурами?

На це питання Радіо Свобода відповіла представниця польського CASE-Центру соціально-економічних досліджень Малгожата Якуб''як: "На нашу думку, добре було б, коли б переговори про договір ЄС-Україна завершились підписанням такого його варіанту, в якому би приділили багато місця торгівлі або лібералізації української економіки. В кінцевому рахунку реальна користь для України могла б вимірюватися 7-9 відсотками росту її ВВП. У перспективі 10-ти років це дає щорічно ріст українського ВВП на додатковий один відсоток. За оцінками експертів, це дуже добрий показник".

Матеріали до теми:

• Робота над новою угодою між Україною та Євросоюзом • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Західний дослідник пропонує надати Україні статус спостерігача в Європарламенті • «Двері ЄС мають бути відчиненими перед Україною» – керівник МЗС Швеції • Кілька євродепутатів виступили за перспективу членства в ЄС для України • Європейський Союз cуттєво збільшує допомогу Україні. • Членство в Євросоюзі – це щось на кшталт членства в престижному тенісному клубі...
XS
SM
MD
LG