Доступність посилання

ТОП новини

Нові вибори не змінять розклад сил у Верховній Раді. (Огляд західної преси)


Олекса Семенченко Лондон, 1 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цирк і театр – такі слова можна прочитати сьогодні в коментарях західної преси про Україну. Оглядачі вважають, що нові вибори навряд чи серйозно можуть змінити розклад сил на політичному небосхилі України. А для того, щоб змінилося життя, на думку західної преси, в Україні треба провести докорінні інституційні зміни.

Британський тижневик Economist присвячує Україні публікацію під заголовком “Перемир’я.Поки що? ”. У статті мовиться: “Для людини в пастці політичної кризи Президент України виглядає спокійним, майже філософським. Але слід узяти до уваги, що політична криза стала нормою для української політики відтоді, як Віктора Ющенка привела до влади Помаранчева революція”.

Видання зазначає: навіть якщо нові вибори відбудуться у вересні, мало ймовірно, що вони достатньо змінять розташування політичних сузірь, щоб подолати принципові розбіжності країни. Добре вже те, що політична криза залишається тим, чим вона є. Люди, які три роки тому збиралися на Майдані на підтримку Помаранчевої революції, тепер, так само, як і сам пан Ющенко, дещо заспокоїлися і по-філософськи ставляться до подій, які вони вважають політичним цирком. Найбільше непокоїть вже не контрреволюція із застосуванням сили, а те, що всі політичні партії підірвуть довіру людей до себе, зауважує Economist.

“Театральність” демократичної політики”

Європейське видання американської International Herald Tribune продовжує українську тему. Після опису останніх подій газета змальовує загальний стан з демократією в Україні: “Україна є значно вільнішою державою, ніж три роки тому. Свідченням цього стало вже те, що Партія регіонів виграла достатньо місць на парламентських виборах минулого року, щоб Янукович став Прем''єром, незважаючи на те, що його звинувачували у шахрайстві на виборах 2004 року та в тюремному ув''язненні в юності. Інша міра свободи полягає у тому, що все це відображається у мас-медіа, які колись були нічим іншим, як знаряддям владної пропаганди. Одначе, Україні не вдалося консолідувати демократію, хоча вона й узяла на озброєння “театральність” демократичної політики”.

Газета також вважає, що хоча Україна залишається глибоко розділеною країною, цей поділ поступово виглядає менш істотним і стосується відносин між політиками. Зокрема, International Herald Tribune звертає увагу на слова у Вашингтоні радника Януковича Костянтина Грищенка про те, що табір Прем''єра так само відданий ідеї інтеграції України до світової економіки та ЄС, хоча НАТО залишається дуже непопулярним. Відтак газета зауважує: “Найбільше занепокоєння в Україні полягає у тому, що вибори… навряд чи значно змінять розклад сил у парламенті. Вони можуть лише продовжити нездатність посилити інституції, що потрібні для розквіту демократії, включно із прокурорською службою та судами, незалежними від указів Президента і вуличних протестів”.
XS
SM
MD
LG