Доступність посилання

ТОП новини

Посол США в НАТО: Росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО


Василь Зілгалов Прага, 1 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня посол США в НАТО Вікторія Нюланд відвідала Прагу, щоб обговорити з чеським урядовцями та іншими членами НАТО деталі пропозицій щодо американської ПРО в Європі. Вашинґтон вже неодноразово заявляв, що новий радар на території Чехії і ракети перехоплювачі на території Польщі – нічим не загрожують Москві, а лише покликані захищати від можливих іранських чи північно-корейських ракет. Але в четвер президент Росії Владімір Путін обвинуватив США в старті нової гонки озброєнь. Як реагує на це обвинувачення посол США в НАТО? Своїми міркування Вікторія Нюланд поділилася в інтерв’ю Радіо Свобода.

Вікторія Нюланд у студії Радіо Свобода
(RadioSvoboda.Ua)
Вікторія Нюланд: Ви знаєте, це дійсно не зовсім доречно, що Росія намагається тут посилювати свою риторику. Ми заявляли неодноразово, що це захисна система, що фактично перехоплювачі не мають ніяких боєголовок, що вони двоступеневі ракети. Вони навіть не можуть вразити цілі, які б з’явилися з боку Росії. Ми пропонували росіянам повну перевірку всього цього і спільну працю над ПРО... Але вони вирішили будувати нові ракети для модернізації свого потенціалу. Ми вважаємо, що це нормально, але недоречно протиставляти ці плани нашій ПРО.

Р.С.: Яку конкретно співпрацю Ви пропонуєте Москві?

В.Н.: Ми запропонували співпрацю в широкому діапазоні – від спільного розвитку технології до спільної побудови радарів і розподілу інформації від системи. Ми могли б тут все узгодити і росіянам не варто було б створювати свої ракети, а спільно з нами будувати ПРО, бо ми вважаємо, що Іран є загрозою не лише нам, але й Москві також.

Р.С.: Чи запропонована Вами система протиракетної оборони стосується лише Ірану? А як же з Північною Кореєю та іншим «норовистими державами»?

В.Н.: Система в Чехії і Польщі не лише для США, але й для наших союзників у Європі, і вона планується проти ракет далекої дії з Ірану, які той може мати вже до 2015 року... І ми маємо бути готові... І як ви знаєте, щодо Північно-корейської загрози ми маємо засоби на Алясці і в Каліфорнії... Р.С.: Все ж таки, яка Ваша відповідь на обвинувачення з боку Владіміра Путіна у четвер, що США розпочали нову гонку озброєнь?

В.Н.: Це виглядає смішно, справді. Президент Буш і президент Путін контролювали одне з наймасштабніших двосторонніх скорочень стратегічних озброєнь в історії (Москви і Вашинґтона). Це має бути спадщиною цих двох політиків. Зараз ми ведемо мову про оборонну систему... Стратегічна загроза для США, наших союзників і Росії надходить нині від Ірану... Зусилля всіх країн зупинити, втримати Тегеран від спроб отримати ядерну зброю виявилися марними. Якщо дипломатія не допоможе, ми повинні подвоїти зусилля, щоб зміцнити нашу обороноздатність.

Матеріали до теми:

• Росія – США: Чи розпочнеться нова гонка озброєнь і «холодна війна»? • Експерти Чехії, США, західноєвропейських країн обговорюють у Празі проблеми американської системи ПРО в Європі • Російські випробування ракет – «більш політичний акт, аніж військово-технічний». (Інтерв’ю з керівником Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння) • Нова стратегічна ракета Росії – ще один виклик США. Віктор Ющенко хотів би виграти темп. (Огляд європейської преси) • Переговори про ПРО • Буферна Зона
XS
SM
MD
LG