Доступність посилання

ТОП новини

«Нові росіяни» тринькають гроші, як ніколи


Євгенія Вятчанінова Київ, 4 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Російські споживачі наздоганяють американських, японських та китайських у покупці предметів розкоші. І це тоді, коли прожитковий мінімум у Росії — серед найнижчих у світі.

(TASS)
Уздовж Рубльово-Успенського шосе одразу після виїзду з російської столиці височіє покажчик, як дістатися села Барвихи. Ще п’ять років тому тут, неподалік Москви, переважали просто дачі й заміські будинки заможних росіян.

Нині до селища престижу у Барвисі додалося ще й селище розкошів — “Luxury Village”. Один за одним ідуть розкішні бутіки від «Ламборджіні», «Феррарі», «Тиффані», «Прада» та «Джорджо Армані». Сюди на шопінґ з’їжджаються мешканці довколишніх сіл, серед яких — Президент Росії Володимир Путін та члени російської бізнес-еліти.

Алла Вербер, віце-президент компанії “Mercury”, власниці комплексу крамниць розкошу “Luxury Village” у Барвисі, вважає, що сьогодні багато освічених людей, керівників компаній, мають гроші, безпеку та впевненість, що вони завжди добре зароблятимуть і купуватимуть розкішні речі: «Їм це до вподоби, адже свого часу їхні батьки були не в змозі собі це дозволити».

Крамниці ювелірних прикрас та вбрання «от кутюр» з’являються не лише поблизу столиці Росії, а й у провінції, як-от у Сочі. Тут, у курортному місті на Чорному морі, де звикли відпочивати радянські апаратники, нещодавно відкрили бутік одягу та аксесуарів від французького модельєра Крістіана Діора та італійських кутюр’є Дольче і Ґаббана.

Усе багатшають російські мільйонери

Москву новими крамницями уже не здивуєш. Надкоштовні речі «нові росіяни» купують на столичному «Ярмарку мільйонерів».

Іще два роки тому його відвідали понад 20 тисяч людей. Торік на «ярмарку марнославства» — саме так охрестили цей захід медіа — було вже майже вдвічі більше «повних кишень» та експонатів. Тут і вертольоти, й інкрустовані коштовним камінням олівці, й шати з доларових купюр. Покупці знайшлися навіть на пляшечки для немовлят, зроблені з золота.

Генеральний директор «Ярмарку мільйонерів» Олена Кудозова каже, що росіяни просто хочуть усе найкраще, а воно зазвичай і найдорожче коштує: «У країні протягом тривалого часу не було нічого і люди досі пам’ятають, як це бути бідним. А тут враз на тебе з неба сипляться гроші, які треба витратити».

Допоки високі ціни на нафту «підживлюють» російську економіку, багаті ставатимуть іще багатшими і їхні апетити до надкоштовних речей не зменшаться. Фахівці прогнозують: ринок предметів розкоші у найближчу п’ятирічку зростатиме щонайменше на 15% щороку.

А це, кажуть вони, ще більше поглибить розбіжності між «новими росіянами», які відпочивають на французькому гірськолижному курорті Куршевель, та російськими бідними, чия середня річна зарплатня — в перерахунку всього 5 тисяч доларів.
XS
SM
MD
LG