Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат: невиконання політичної угоди може зашкодити відносинам України з ЄС


Наталія Вікуліна Брюссель, 4 червня 2007 (RadioSvoboda.Uа) — Невиконання політичних домовленостей в Україні зашкодить її відносинам із Євросоюзом, від демократичності України залежить її європейська інтеграція. Про це заявив голова Делегації Європарламенту у зв’язках з Україною Адріан Северін, розповідаючи в Європарламенті про результати візиту євродепутатів.

Адріан Северін
Адріан Северін застеріг, що українські політики повинні утриматися від будь-яких безвідповідальних дій, інакше політичні негаразди в Україні зашкодять її відносинам із Євросоюзом. Він закликав усі політичні сили України дотримуватися досягненої угоди про проведення дострокових виборів 30 вересня.

«На жаль, пані і панове, делегація Європарламенту під час візиту до Києва зрозуміла, що кожен головний політичний гравець, який брав участь у переговорах щодо угоди, намагався поставити цю угоду під сумнів, доводячи, що інші сторони порушили свої зобов’язання», — заявив голова Делегації Європарламенту у зв’язках із Україною Адріан Северін.

Незважаючи на доволі критичну оцінку подіям в Україні, Северін рекомендує продовжувати переговори Києва і Брюсселя щодо нової угоди. Ба більше – євродепутат радить, щоб у цій угоді містилася краща перспектива для євроінтеграції України.

Таким чином європарламентар хоче заохотити прихильників європейської інтеграції в Україні і переконати євроскептиків у правильності шляху до Євросоюзу. Але Адріан Северін зауважив, що європейська інтеграція України залежить від її демократичного процесу.

Самі вибори не вирішать кризи — потрібні реформи

Северін вважає, що угода про дострокові вибори не викорінює причини політичної кризи в Україні. Він зауважив, що розбіжності між головними політичними силами України залишаються глибокими і потенційно небезпечними.

«Повинно бути зрозуміло: ці вибори, навіть при тому, що вони мають бути вільними і справедливими, можуть і не вирішити проблему розподілу і балансу влади», — заявив євродепутат.

На його думку, політичні і громадянські лідери України мають без подальших затримок домовитися про всеохопну конституційну реформу, яка чітко розмежовуватиме повноваження при дотриманні верховенства права.

Матеріали до теми:

• Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини (Прямий ефір) • «Європі потрібна стабільна Україна» — керівник делегації Європейського Парламенту Адріан Северин в інтерв’ю Радіо Свобода • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • У Європі засуджують застосування сили в українському конфлікті • Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС
XS
SM
MD
LG