Доступність посилання

ТОП новини

Чи легітимні пленарні засідання Верховної Ради?


Тетяна Ярмощук Київ, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розпущена чи легітимна? Поки що Верховна Рада продовжує працювати. Що потрібно ухвалити, і як довго це триватиме?

Спікер п’ятого скликання Олександр Мороз вважає Верховну Раду легітимною. На його думку, парламентарі мають розібратися із заявами про складання депутатських повноважень бютівцями та нашоукраїнцями: “Я розставив акценти щодо того, що треба визначитися у юридичному сенсі з приводу намірів обнулити список у двох блоків, які представлені у парламенті, і припинення повноважень депутатів та повноважності Верховної Ради за певних умов, які передбачені статтею 82 Конституції України”.

Олександр Мороз зазначає, що в апараті Верховної Ради менше 150 заяв про складання депутатських повноважень, і каже, що з відповідним листом звернувся до голови ЦВК.

На думку ж представників Партії регіонів, допоки процедура із складанням депутатських мандатів опозиції не завершиться, Верховна Рада продовжуватиме працювати у звичайному режимі і ухвалюватиме законопроекти, які стоять у порядку денному. Дмитро Святаш каже, що є велика кількість законопроектів, які стоять у порядку денному: “А враховуючи те, що є принцип безперервності мандату, допоки не буде ухвалене остаточне рішення щодо припинення цього складу Верховної Ради, Верховна Рада працюватиме у звичайному режимі”.

Опозиціонери ж заявляють, що нинішній парламент уже ні на що не здатен, а Олександра Мороза звинувачують у втручанні не в свої справи. Бютівець Анатолій Семинога заявив: “Ця Рада вже нічого зробити не зможе. Єдине, що вона зможе, це приблизити дострокові вибори. Заяви пана Мороза, який говорить, що у нього є сумніви з приводу заяв, – він починає втручатися не у свою справу. Його діло, як голови Верховної Ради зачитати ці заяви і констатувати факт, що депутати склали свої повноваження”.

Блок Юлії Тимошенко та “Наша Україна” провели з’їзди, на яких обнулили передвиборчі списки. Тепер за це має проголосувати парламент.

Матеріали до теми:

• Президент УКАЗав втретє • Депутати склали мандати. Поки що без наслідків • Зміни у виборчому законодавстві: чи будуть забезпечені права українських виборців за кордоном? • Євродепутат: невиконання політичної угоди може зашкодити відносинам України з ЄС • Давид Жванія: Деякі норми оновленого закону про вибори народних депутатів, які звужують права та свободи громадян, можуть бути оскарженими у судовому порядку
XS
SM
MD
LG