Доступність посилання

ТОП новини

Президент Віктор Ющенко видав указ про призначення позачергових виборів до парламенту на 30 вересня


Відповідно до указу, Верховна Рада стала неповноважною з моменту складання депутатських мандатів БЮТом та «Нашою Україною». Глава держави доручив ЦВК забезпечити підготовку та проведення виборів, а Кабінетові міністрів – їхнє фінансування. Втім, представники Партії регіонів, СПУ заявляють, що наразі законодавчих підстав для дострокових виборів немає.


Документ, датований 5 червня, цього ж дня був опублікований у спеціальному випуску «Офіційного вісника Президента України», відтак він набув чинності.

Відповідно до указу, Верховна Рада стала неповноважною з моменту складання депутатських мандатів БЮТом та «Нашою Україною».

Віктор Ющенко доручив Центральній виборчій комісії забезпечити підготовку та проведення виборів, а Кабінетові міністрів – їхнє фінансування.

Ще одним указом глава держави визнав таким, що втратив чинність указ про розпуск Верховної Ради від 26 квітня.

Втім, представники СПУ заявляють, що наразі законодавчих підстав для дострокових виборів немає. Вони вважають, що депутати мали б пройти процедуру складання своїх повноважень у Верховній Раді.

А представники Партії регіонів кажуть, що крапку у питанні виборів має поставити ЦВК. Заступник лідера фракції Михайло Чечетов заявив: «ЦВК має сказати, аби на зміну цим депутатам прийшли кандидати, які були у списку, або сказати, що списки обнулені і туди уже ніхто не прийде. В такому випадку у парламентів буде 229 голосів, чи менше, і можна говорити про неповноважність парламенту».

Блок Юлії Тимошенко на «Наша Україна» провели 2 червня з’їзди, на яких ухвалили рішення про обнулення списків.

За домовленостями Президента, Прем’єра та спікера, Верховна Рада 5-го скликання має стати нелегітимною на підставі складання повноважень принаймні 151 депутатом. За цими домовленостями, дострокові вибори мають відбутися 30 вересня.

Матеріали до теми:

• Перипетії навколо складання депутатських повноважень опозиційними депутатами: чому все так непросто, або “Хто тягне кота за хвіст”? • Президент УКАЗав втретє • Чи легітимні пленарні засідання Верховної Ради? • Зміни у виборчому законодавстві: чи будуть забезпечені права українських виборців за кордоном? • Євродепутат: невиконання політичної угоди може зашкодити відносинам України з ЄС • Давид Жванія: Деякі норми оновленого закону про вибори народних депутатів, які звужують права та свободи громадян, можуть бути оскарженими у судовому порядку • Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини (Прямий ефір)
XS
SM
MD
LG