Доступність посилання

ТОП новини

Лівий фланг


ГЛАС НАРОДУ: /images/photo/question_50.jpg Чи підтримують українці "ліву" ідею? /images/photo/SL_05.06.2007_n1.jpg Сергій, бізнесмен: - Я, звичайно, готовий за лівих проголосувати...Вони ж більше соціально-налаштовані... /images/photo/SL_05.06.2007_n3.jpg Сергій пенсіонер: - Ліва ідея? Є такий жарт, коли щось не підходить, про це кажуть - "ліве! Я жив при комуністах, знаю яке це життя, при соціалістах - я думаю, теж саме... Я наївся ними - ось так...Вони дуже гарно говорять, але ідея - "ліва". /images/photo/SL_05.06.2007_n2.jpg Іван різноробочий: - Ліві - це ж комуністи, соціалісти...Мають дбати про добробут народу, рівноправ''я...Зараз "ліві" стали трохи не ті... Тому що як вони можуть бути разом із Партією Регіонів, які, там, за капіталізм? На "лівих" більше схоже БЮТ... /images/photo/SL_05.06.2007_n4.jpg Олександр Білоус, пенсіонер: - Комуністи і соціалісти? Я простий хлопець, були в мене гроші, все позабирали, тепер - тільки пенсія, це ж знущання... Яка захищеність? /images/photo/SL_05.06.2007_n7.jpg Марія, пенсіонерка: - Та хто коли захищав простих людей? Що при комуністах, що при соціалістах! Ніколи такого не було! Тільки розмови... Голосувать за них - та ні, звичайно, вони вже своє віджили! Уже треба аби молодь керувала. /images/photo/SL_05.06.2007_n6.jpg В''ячеслав, студент: - Всі так говорять - справедливість, соціальна захищеність, а ефекту - нуль! /images/photo/SL_05.06.2007_n8.jpg Володимир Семенович: - Ліві - я зараз даже не можу сказать - це комуністи, Партія Регіонів... А вони говорять про один захист, а насправді виходить інший - свої інтереси захищають. Голосувати за них? В жодному разі - вже 70 років вони правили... Віола Бурда, Надія Шерстюк /images/photo/Moroz_Martinyuk_220.jpg ( phl.com.ua --> http://phl.com.ua ) Голова Верховної Ради Олександр Мороз, заявив, що очолювана ним Соціалістична Партія піде на позачергові вибори окремо від інших партій та блоків. Щоправда, остаточне слово про самостійну участь у виборах спікер залишив за партійним з’їздом. Наскільки вірогідне представництво "лівих" у наступному парламенті? Чи будуть вони в опозиції чи знову увійдуть в коаліцію? Хто сьогодні в Україні залишається палким прихильником “лівих” ідей та чим українське “ліве крило” відрізняється від своїх закордонних колег?

Так ось які ви – ліві!

У часи Паризької Революції найрадикальніші борці за справедливість, рівність та братерство сиділи у Конвенті, тодішньому парламенті, ліворуч. Відтоді прихильників ідеї рівноправ’я та соціальної справедливості почали називати "лівими". На українські політичній сцені "лівими" традиційно вважають себе соціалісти і комуністи. У своїх партійних програмах вони активно захищають ідею державної власності і виступають проти великого капіталу. Член фракції СПУ Віталій Шибко пояснює: лівий рух різнобічний – починаючи від лейборизму, соціал-демократії і закінчуючи соціалізмом.

Щодо українських комуністів, розмірковує Віталій Шибко, то їх швидше можна було би назвати консерваторами, хоча, з іншого боку, вони стоять на позиціях рівноправ’я та інших соціальних цінностей і мають таку ж програму партії, тому їх називають все ж таки лівими. От соціалісти, говорить Віталій Шибко про рідну партію, висувають ідею соціальної демократії. На відміну від комуністів, українські соціалісти визнають і ринкову економіку, і приватну власність:

“Але ця ринкова економіка має існувати і працювати на державу. І не можна переходити межу, коли ринкова економіка захопить сферу культури, соціальну... Якщо людині не пощастило отримати гарну освіту, або не має вона яскравих талантів і здібностей, то вона переходить на соціальну стадію запезбечення... А якщо людина успішна, їй більше поталанило від природи, то вона має більші можливості. Вона має подумати і визначитися, чим вона може поділитися із суспільством”.

Ліва ідея вічна як людство, патетично зазначає комуніст Петро Цибенко. Між тим, на минулих парламентських виборах соціалісти і комуністи посіли відповідно четверте і п’яте місця. За соціалістів проголосували майже 6% виборців, за комуністів - майже 4%. Це був найгірший результат за історію цих партій. Хоча, переконаний комуніст Петро Цибенко, абсолютно всі партії йшли на вибори із "лівими гаслами". Інша справа, що не дотримуються їх надалі, вже у роботі...Але, на його думку, це ще раз доводить:

“Людство за всю свою історію не винайшло більш досконалої ідеї суспільного укладу, ніж рівність, братерство – тобто тих гасел, на яких базується ліва ідея ”.

“Лівий регіон”

Лідер кримських комуністів, депутат ВР України 5 скликання Леонід Грач
(RadioSvoboda.Ua)
Українські ліві традиційно популярні у південно-східних областях. Дніпропетровщину вважають "червоним" регіоном, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська. Тут мешкає потенційних електорат лівих — кожен третій в області пенсіонер, четверта частина населення — малозабезпечені. До того ж, ще є свіжою пам”ять про радянські часи, коли Дніпропетровщина була “кузнею партійних кадрів”, саме там "кували" Брежнєва, Щербицького... Минулі вибори засвідчили: симпатиків соціалістів на Дніпропетровщині поменшало – соціалісти не потрапили ані в обласні, ані в місцеві ради. Та й на парламентських виборах соціалісти не були популярними – результати голосувань поставили їх в один ряд із “вітренківцями” та “лазаренківцями” – 3,8%.

Людей старшого віку соціологи зараховують до основної складової лівого електорату. Але комуністи і соціалісти активно залучають до своїх лав "молоду кров". 27- річний депутат Запорізької міськради Олександр Зубчевський за своїми ідеологічними переконаннями комуніст. “Відповідає моєму світогляду”, - каже про комуністичну ідеологію колишній комсомолець.

“Ідеї рівності, справедливості ніколи не помруть. Що б там не казали про Радянський Союз, але те суспільство було цінним завдяки турботі про кожну людину... ”

“Французи мають серце ліворуч, а гаманця – праворуч. Так ті голосують – половина “за правих”, половина “за лівих”

Франція є благодатним грунтом для розквіту лівої ідеології, зазначає українська журналістка у Парижі Алла Лазарєва. На останніх президентських виборах друге місце і переконливі сорок сім відсотків голосів здобула соціалістка Сеголен Руаяль. Популярність лівих у Франції має свої причини. Ліві гарно себе зарекомендували під час Другої Світової війни, вони були єдиними, хто чинив спротив окупації на національному рівні, до того як Де Голь організував спротив з англійської території. Напередодні парламентських виборів, які мають відбутися у Франції 10 і 17 червня, соціологічні опитування прогнозують, що “ліві” “візьмуть” 35-40 % голосів виборців.

“Проблема не в лівизні, а в східних орієнтаціях” – Вадим Карасьов

Комуністи мають гарні шанси не лише потрапити у наступний парламент, але й збільшити своє представництво у Верховній Раді, а от доля соціалістів залишається під питанням, прогнозує політолог Вадим Карасьов. А взагалі, на його думку, класичні "ліві" в Україні відсутні, є просхідні і прозахідні ліві політичні сили:

“Якщо вже говорити про національних “лівих”, то це БЮТ. А от комуністи — це більше проросійська сила, а не “ліва”. І тут голоси їхнього електорату перехоплює Партія регіонів... ”

“Взяти і поділити!”

Офіційно ліві політичні сили фінансують їхні прихильники. Однак прості математичні підрахунки партійних витрат, поділених на кількість членів цих партій, дають підстави для сумнівів у прозорості такого фінансування, каже політолог Максим Стріха. На його думку, деякі бізнесмени давно зрозуміли принади “лівої” згуртованості та дисциплінованості, і успішно звертаються до них за потребою – коли потрібно “провести” певні законопроекти у парламенті. Хоча фракції “лівих” і невеличкі, зате голосують завжди одностайно. Показовим, на думку Максима Стріхи, є оприлюднення імені людини, яка на минулих парламентських виборах фінансувала ПСПУ(партію Наталі Вітренко) – Максим Курочкін, якого трохи пізніше вбили снайперським пострілом біля приміщення суду:

“Вже одне це прізвище дає уявлення про коло тих, хто сьогодні матеріально підтримує українську “лівицю”. На жаль, постатей, які мають “кримінальні гроші” у списках “лівих”,коли їх зроблять відкритими, виявиться досить”.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:
XS
SM
MD
LG