Доступність посилання

ТОП новини

Рим у мріях Муссоліні


Наталка Кудрик Рим, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Є у Римі район, котрий ні духом, ні стилем не пов’язаний із Вічним містом. Там рідко ступає нога туриста. Туди нечасто навідуються для відпочинку і місцеві мешканці. 70 років тому, під час заснування, квартал мав стати символом відродження Римської імперії. Натомість він став символом нездійсненної мрії диктатора Беніто Муссоліні.

Озеро з водограями біля Палацу спорту
(RadioSvoboda.Ua)
«Рим має здивувати увесь світ», – проголосив Беніто Муссоліні, прийшовши до влади в Італії у 1922 році. Згодом у столиці розгорнулося грандіозне будівництво, внаслідок якого і виник район із дивною назвою EUR.

«Архітектурна утопія»

Тут марно шукати затишного провулку і характерних для Рима різнокольорових будинків. Замість цього – простір та аскетизм широких вулиць, масивність і монотонність білих будинків. Усе виглядає геометрично просто, по-спартанськи. Скептики прозвали квартал архітектурною утопією. Насправді цей стиль в архітектурі називають раціональним.

Кіномитці відчувають тут особливий присмак свободи, говорив знаменитий італійський режисер Федеріко Фелліні. Він особисто знімав у цьому районі деякі сцени для фільму «Боккаччо 70».

Великий маестро, закоханий у Вічне місто, захоплено розповідав про квартал EUR: «Одна з причин, чому мене зачаровує цей район, бо тут відчувається певна тимчасовість. Таке відчуття, що ти можеш прокинутися вранці, і все довкола розібране, знесене... EUR – це район, де я почуваюся більш живим та енергійним, для мене, звичайно, ця зона як знімальний майданчик».

Тут хотіли святкувати 20-ту річницю фашистського режиму

Палац цивілізацій Італії (Квадратний Колізей)
(RadioSvoboda.Ua)
На одній з вулиць у районі EUR
(RadioSvoboda.Ua)
Назва південного району EUR – це абревіатура, що в перекладі з італійських слів означає Міжнародна виставка у Римі (Esposizione Universale di Roma). У 1942 році тут мали відбутися дві великі події, важливі для тодішньої влади: проведення Міжнародної виставки і святкування 20-ї річниці фашистського режиму.

І ось, щоб «здивувати увесь світ», архітектору Марчелло П’ячентіні наказали спроектувати не лише виставкові павільйони, а цілий виставковий район – символ «відродження Римської імперії». Через події Другої Світової війни обидва згадані заходи скасували, але будівництво тривало.

Центральна будівля району – Палац цивілізації Італії, котрий зводився під ретельним контролем самого Беніто Муссоліні. Римляни жартівливо називають палац Квадратним Колізеєм, бо білий будинок із римського мармуру має прямокутну форму. Шість поверхів, і на кожному по 9 вікон-арок, що символізує ім''я і прізвище фашистського диктатора (Беніто – 6 букв і Муссоліні – 9 букв). Нині у Палаці цивілізацій тривають ремонтні роботи, після чого там має розташуватися музей аудіо- та відеомистецтва.

Зона EUR сьогодні – це осередок офісного життя столиці. Мешканці вважають свій район одним із найкрасивіших у Римі. І пишаються вони найбільше не раціональною забудовою, а штучними озерами з водограями, оповитими зеленими газонами.
XS
SM
MD
LG