Доступність посилання

ТОП новини

Урок патріотизму для українських дітей польського походження у Львові


Галина Терещук Львів, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Більше тисячі дітей польського походження з усіх областей Західної України сьогодні прибули до Львова, щоб взяти участь в українсько-польському дні дитини. Таке свято вперше об’єднало школярів, і з ними його відзначила дружина президента Польщі Марія Качинська. Вона висловила переконання, що молоді люди мають стати добрими громадянами України та Польщі, щоб будувати спільне майбутнє у європейській спільноті.

Урок патріотизму провели для дітей польського походження на Личаківському цвинтарі. Дружина президента Польщі поклала квіти до меморіалів українцям і полякам, які воювали один проти одного в українсько-польській війні у 1918 році і яким було від 11 до 17 років.

Польський уряд інвестує в освіту

Марія Качинська висловила надію, що це гірка історія минулого обох народів, а сьогодні молоді люди мають будувати спільне майбутнє, тому для них важливо здобувати освіту. Нині польський уряд інвестує в навчання українців і українців польського походження. Є 400 стипендіатів з України, які здобувають освіту в сусідній державі.

А ще, за словами першої леді Польщі, важливо залагодити візові питання між двома держави: «Було д дуже добре, щоб усі громадяни України могли вільно приїжджати до Польщі, щоб молодь, яка хоче вчитись у Польщі, могла вільно їхати і без труднощів отримати візи, важливо, щоб українці і поляки були приятелями і були у європейській спільноті».

Польські родини шанують свою мову і культуру

Діти польського походження вдома розмовляють переважно польською мовою, а на вулиці та школі – українською. Про це розповіли учениці з Мостиського району, що на Львівщині, Яніна і Марися. У їхньому селі Стрілецьке мешкають переважно польські родини.

– Я вдома говорю тільки польською, з приятельками — українською або польською.

– Ми навчаємось в українській школі, де є багато предметів польською мовою.


А вчителька пані Тереза Ковальчик зазначила, що її вихованці, громадяни України польського походження, значно частіше бувають у Польщі, аніж, скажімо, у Львові чи Києві. Такі поїдки для них фундує польська сторона, яка хоче, щоб молоді українці польського походження пам’ятали про свою батьківщину.

Тереза Ковальчик: «У нас біля кордону мешкає багато поляків, які тут жили від діда-прадіда. Так склалась історія, що людей порозкидала, ми опинились в Україні і нас переділив кордон. Маємо багато друзів українців і мешкаємо дружно, немає різниці між нами».

У львівській опері діти разом із дружиною президента Польщі Марією Качинською переглянули виставу у виконанні акторів із Тарнова. Перша леді Польщі побувала також у римо- католицькій катедрі і соборі Святого Юра.

Такі зустрічі із дітлахами з польських родин мають стати традицією. Водночас у Перемишлі львівська влада ініціювала подібний урок патріотизму для польських дітей українського походження.
XS
SM
MD
LG