Доступність посилання

ТОП новини

Подорожчання хліба: реальна перспектива чи нагнітання?


Олексій Крапивко Київ-Луцьк-Миколаїв, 5 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Україні подорожчає хліб, вважають аграрії. Це станеться, на їхню думку, за 2 місяці, одразу після збору цьогорічного врожаю зернових. Уряд каже, що встигне вжити заходів для запобігання підвищенню.

(RadioSvoboda.Ua)
Ціна на хліб в Україні не зростатиме, впевнені урядовці. Аграрії ж кажуть – стрімке зростання цін неминуче. Втім, насьогодні в регіонах ціна на найпопулярніші види продукту поки стабільна.

На Волині буханець чорного вагою 600-700 грамів коштує 1.60. Змінювати ціну в області поки що не збираються, каже заступник начальника головного управління економіки Волинської області Іван Луцик: «Впродовж останніх трьох місяців у нас стабільні ціни на хліб. Посуха нас не повинна зачепити, тому що добрі види на врожай, у нас посухи немає».

На півдні України, у найбільш постраждалих регіонах теж поки спокійно – на Миколаївщині вживають заходів для ліквідації наслідків негоди. Аграріям обіцяють компенсувати витрати, кажуть в обладміністрації. Батон у Миколаєві та Херсоні коштує 1.20, чорний хліб – 1.50.

На Дніпропетровщині та в Києві менше оптимізму

А от на Дніпропетровщині б’ють на сполох, там фермери впевнені: їм усіх витрат не компенсують. Білий хліб там поки що 1.55.

У Києві собівартість буханця майже втричі вища, ніж його ціна в магазинах. Через це столичні хлібопекарські підприємства звернулися до влади із проханням переглянути ціни на хліб.

Однак найближчі кілька місяців ціна на хліб на зміниться, заявляє начальник Головного управління цінової політики Київської адміністрації Василь Яструбинський: «Це питання розглянули і ухвалили рішення: ціни залишити без змін, а збитки, які несе «Київмлин» і «Київхліб», покрити з міського бюджету».

Ціни зростуть після збору нового врожаю?

Недивлячись на позитивні прогнози обласних адміністрацій, Асоціація фермерів України вважає, що підвищення цін відбудеться, причому в найближчому майбутньому. Про це заявив директор асоціації Іван Томич: «Безумовно відіб’ється на споживачеві, через те що немає можливості за рахунок внутрішнього резерву ціни утримувати, тобто насичувати ринок. З другого боку, і виробник втратить, безумовно, через те, що фактично основні зернові регіони майже не зберуть врожай або зберуть мізерний, який не покриє витрат».

Експерти прогнозують зростання цін на хліб по всій Україні після збору цьогорічного врожаю зернових.

Матеріали до теми:

• Хлібна криза • "Київхліб" пропонує підвищити ціни на соціальні види хліба на 20-25 копійок за буханець • Віктор Ющенко закликає Кабмін допомогти аграріям, які постраждали від посухи • Сію-посіваю. Якими є після спеки види на врожай?
XS
SM
MD
LG