Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: Верховна Рада 5-го скликання втратила свою повноважність із відповідними міжнародно-правовими наслідками


Про це Президент заявив у середу під час зустрічі з представниками іноземного дипломатичного корпусу в Україні. «Прошу довести цей констатований факт до ваших столиць. Віднині народні депутати України 5-го скликання можуть продовжувати виконувати лише ті свої повноваження, що безпосередньо не пов’язані з повноваженнями Верховної Ради України та її представництвом у зовнішніх контактах», – заявив Глава держави. Тим часом Прем’єр-міністр Віктор Янукович вважає Верховну Раду 5-го скликання легітимною.


Про це Президент заявив у середу під час зустрічі з представниками іноземного дипломатичного корпусу в Україні.

«Прошу довести цей констатований факт до ваших столиць. Віднині народні депутати України 5-го скликання можуть продовжувати виконувати лише ті свої повноваження, що безпосередньо не пов’язані з повноваженнями Верховної Ради України та її представництвом у зовнішніх контактах», – заявив Глава держави.

Віктор Ющенко висловив вдячність в особі акредитованого в Україні дипломатичного корпусу всім зовнішнім партнерам – іноземним державам, міжнародним організаціям, громадським колам – за підтримку демократичного розв’язання парламентської кризи в нашій країні.

Тим часом Прем’єр-міністр Віктор Янукович вважає Верховну Раду 5-го скликання легітимною.

Як пояснив глава уряду, остаточне рішення щодо цього питання має ухвалити Конституційний Суд: «Верховна Рада легітимна. Поки не буде прийнято остаточне рішення чи роз’яснення Конституційного Суду, Верховна Рада працює. Це принцип конституційний, який закладений. А що стосується підписання Президентом актів, законів, ухвалених Верховною Радою, – це рішення Президента».

Прем''єр зазначив, що Президент Вiктор Ющенко, пiдписавши третiй указ, виконав домовленостi мiж Президентом, прем''єр-мiнiстром i спiкером.

Віктор Янукович також повiдомив, що уряд не має намiру оскаржити третiй указ президента, як i два попереднiх. Вiн запевнив, що уряд виконуватиме ухваленi рiшення про фiнансування виборiв.

Водночас на думку спікера парламенту Олександра Мороза, указ глави держави не дає підстав вважати Верховну Раду неповноважною.

Натомість Президент Віктор Ющенко вважає непродуктивним продовження роботи Верховної Ради. Він наголосив, що не приймає спроби деяких політиків підірвати досягнуті домовленості.

Напередодні Голова Верховної Ради Олександр Мороз заявив, що група депутатів від опозиції може відкликати заяви про складання депутатських повноважень. За його словами, в опозиції не буде 151-ї заяви про складання мандатів, щоб парламент став нелегітимним.

Однак, за словами опозиціонерів, коаліція блефує. Народний депутат 5-го скликання «бютівець» Микола Сивульський зазначив: «Наразі їм вдалося купити тільки двох бютівців, Замковенка та Вітенко, і одного нашоукраїнця, Беспалого. Всі решта, тримаються тих позицій, які були ухвалені. Причому, коли ми складали повноваження, то кожного персонально питали, чи він підтверджує свою заяву, яка була написана ще в середині квітня, кожен сказав, що підтверджує».

Президент Віктор Ющенко видав указ про призначення позачергових виборів до парламенту на 30 вересня. Документ, датований 5 червня, цього ж дня був опублікований у спеціальному випуску «Офіційного вісника Президента України», відтак він набув чинності.

Відповідно до указу, Верховна Рада стала неповноважною з моменту складання депутатських мандатів БЮТом та «Нашою Україною».

Віктор Ющенко доручив Центральній виборчій комісії забезпечити підготовку та проведення виборів, а Кабінетові міністрів – їхнє фінансування.

Блок Юлії Тимошенко на «Наша Україна» провели 2 червня з’їзди, на яких ухвалили рішення про обнулення списків.

За домовленостями Президента, Прем’єра та спікера, Верховна Рада 5-го скликання має стати нелегітимною на підставі складання повноважень принаймні 151 депутатом. За цими домовленостями, дострокові вибори мають відбутися 30 вересня.

Матеріали до теми:

• Перипетії навколо складання депутатських повноважень опозиційними депутатами: чому все так непросто, або “Хто тягне кота за хвіст”? • Президент УКАЗав втретє • Чи легітимні пленарні засідання Верховної Ради? • Зміни у виборчому законодавстві: чи будуть забезпечені права українських виборців за кордоном? • Євродепутат: невиконання політичної угоди може зашкодити відносинам України з ЄС • Давид Жванія: Деякі норми оновленого закону про вибори народних депутатів, які звужують права та свободи громадян, можуть бути оскарженими у судовому порядку • Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини (Прямий ефір)
XS
SM
MD
LG