Доступність посилання

ТОП новини

Адріан Северин: «Кращий візовий режим для українців – це не подарунок для них. Ідеться про інтерес Євросоюзу»


Наталія Вікуліна Брюссель, 6 червня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Для полегшення візового режиму для українських громадян Євросоюз і Україна повинні покращити безпеку кордонів та вирішити інші технічні питання, але ще більше уваги слід приділяти тому, як у ЄС ставляться до візової політики стосовно сусідніх країн. Про це в інтерв''ю Радіо Свобода та іншим українським журналістам заявив голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною Адріан Северин.

Адріан Северін
Адріан Северин: Я б назвав другу категорію проблем структурними перешкодами. Тут ми повинні працювати більше. Йдеться перш за все про політику Євросоюзу і психополітичний вимір цього. На жаль, це дешевий аргумент для багатьох політиків, яких запитують про їхні заходи проти організованої злочинності і нелегальної міграції у Євросоюзі. Вони кажуть: ми не приймаємо у ЄС без дуже суворого візового контролю громадян жодних сусідніх країн чи будь-яких інших третіх країн. Я думаю, що це помилковий аргумент. Ми повинні сказати нашим людям, що звичайні громадяни сусідніх країн – таких, як Україна, не становлять для нас небезпеку. Навпаки, ми зацікавлені, щоб вони приїжджали, зацікавлені підтримувати з ними відносини, хочемо, щоб вони краще зрозуміли наші цінності. А стосовно злочинців і нелегальних мігрантів ми маємо застосовувати більш ускладнені заходи, більш ускладнену політику, які будуть насправді нас захищати. Нині ми краще, так би мовити, захищені проти лояльних, нормальних і чесних громадян із сусідніх країн чи інших третіх країн, але ми абсолютно не захищені від злочинців.

– Чи можна говорити про те, що в Європарламенті існує свого роду українське лобі, яке відстоює полегшення чи скасування візового режиму ЄС для громадян України?

Адріан Северин: Я б не говорив про лобі, я б говорив про сприятливі дебати, які проходять в атмосфері сумління і доброї волі. Я вважаю, що кращий візовий режим для українців — це не подарунок для них. Це не знак дружби з українцями, йдеться про інтерес Євросоюзу. Ми, як європейці, зацікавлені мати більш прямі відносини з українцями, і через це нам потрібно, щоб вони більше мандрували нашою територією. Я думаю, це зробило б великий внесок у єдність України, у певну модернізацію українського менталітету, у європеїзацію української культури. Це насамперед у наших інтересах, і звичайно, я думаю, що і в інтересах українців. Але для цього ми не потребуємо лобі, нам просто потрібні дуже серйозні, дуже раціональні, дуже позитивні дебати у Європарламенті, в інших європейських інституціях, і, звичайно, в країнах-членах ЄС. Я думаю, що такі дебати тривають. Я маю намір використати систему важелів, які маю як голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною, щоб зробити ці дебати динамічнішими й значущішими.

– Ви плануєте провести спеціальні слухання в Європарламенті щодо полегшення візового режиму з Україною. Коли це може статися?

Адріан Северин: Подивимось, найважливіше – це ініціювати такі слухання. Я думаю, що відносини між людьми і візовий режим є дуже важливим питанням. І ми маємо про це говорити, можливо, на спеціальній зустрічі. Як голова Делегації Європарламенту у зв''язках з Україною, я збираюся просити про проведення таких дебатів, можливо, разом з головою Комітету Європарламенту у закордонних справах.

– Україна скасувала два роки тому візовий режим для громадян ЄС. Чи це мало позитивний вплив на переговори про полегшення візового режиму ЄС для українських громадян?

Адріан Северин: Так, я так думаю. Гадаю, що в цьому особливому випадку не обов''язково дотримуватися принципу взаємності. І цей асиметричний підхід є доречним, тому що, я думаю, хтось повинен показати мудрість, і це матиме результати.

Матеріали до теми:

• Комітет Європарламенту висловився за перспективу членства в ЄС для України • Що має і чого не має робити Україна на шляху до Європи — думки експертів • Лобіювання Варшавою вступу України до ЄС – корисне і Україні, і Польщі, і Євросоюзові, вважають експерти • Робота над новою угодою між Україною та Євросоюзом

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG