Доступність посилання

ТОП новини

Комерція чи політика: чого більше в конфлікті навколо ринку «Барабашово» у Харкові?


Олена Солодовнікова Харків, 6 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Конфлікт на найбільшому ринку Харкова. Підприємці торговельного майданчика «Барабашово» розділилися на два табори. Одні незадоволені адміністрацією ринку, інші – міською владою. І одна, і інша сторона проводять пікети вже кілька тижнів.

Кілька сотень незадоволених підприємців ринку «Барабашово» звернулися за допомогою до міської влади. Розповідають, що багато з них торгують на ринку понад 10 років, з моменту його відкриття. Раніше їх все влаштовувало, однак зараз торговельний майданчик почати реконструювати.

За словами підприємців, з ними ці дії не узгоджували. Підприємець Ірина скаржиться: «Я на своєму місці торгувати не можу, якщо дощ, негода, сонце – товар горить, а він дорогий».

До того ж, ще й морально тисне керівництво ринку, додає підприємець Світлана: «Ми багато разів зверталися до концерну (РС: концерн «АВЕК» – власник ринку) і просили допомогти, розглянути нашу проблему, але іде провокація».

Порушення чи штучно створена проблема?

Співвласник ринку Олександр Фельдман вважає, що проблему створюють штучно: «З практики вам кажу, що існує штучне створення проблеми міською владою. Для того, щоб показати, як ми її добре вирішуємо. Об’єкт працює, працевлаштували близько 30 тисяч людей. Ми сплачуємо близько 10 відсотків до міського бюджету. Вкладаємо кошти в благодійність».

Віце-президент концерну «АВЕК», якому належить ринок, Сергій Сьомочкін стверджує, що зустрічається з працівниками ринку раз на квартал. А щодо останніх претензій підприємців зауважив, що жодних письмових звернень адміністрація ринку не отримувала.

Однак місцева влада вже взяла питання під особистий контроль, каже секретар Харківської міської ради Геннадій Кернес.

Комісія міськради виявила численні порушення на ринку: триває неузгоджене будівництво, створюються стихійні автостоянки, а також проводять реконструкцію в кількох кроках від метро.

Підприємці втомлені перевірками

Втім є на «Барабашово» і підприємці, які не задоволені діями міської влади. Вони стверджують, що потерпають від постійних перевірок міліції, санстанції та податкової. Заступник голови профспілки ринку Володимир Користін зазначає: «Ми не проти перевірок, ми за законні перевірки з виконання всіх правил».

Секретар Харківської міської ради Геннадій Кернес впевнений, що така думка тих, кого залякала адміністрація ринку. Мовляв, інакше їм не дадуть спокійно працювати на майданчику. Цю тезу секретаря міськради заперечує Зоя Заєць: «Сьогодні вийшли ті люди, які насправді хочуть працювати. Не залякував ніхто. Це наше власне бажання».

Конфлікт бізнесу чи політики?

Крім того, міська влада зауважує, що міський бюджет недоотримує орендну плату за землю. Реальна плата, за словами Кернеса, становить 100 доларів за квадратний метр, тоді як до бюджету Харкова надходять 300 доларів із гектару.

В свою чергу адміністрація ринку пов’язує підвищений інтерес до свого бізнесу з політикою. Власники «Барабашова» входять до Блоку Юлії Тимошенко, а керівники Харкова — до Партії регіонів.
XS
SM
MD
LG