Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії – знову гість Києва


Богдана Костюк Київ, 7 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Стратегічність відносин між Україною і Грузією підтверджує, серед іншого, частота зустрічей президентів, представників уряду і громадськості двох держав. Нині у Києві гостюватиме Президент Міхеїл Саакашвілі.

Бурхливі політичні події в Україні перебувають у центрі уваги багатьох столиць світу, і Грузія не виняток. Тож робочий візит Президента Саакашвілі, за словами прес-аташе Посольства Грузії Абесалона Курчілави, передбачає знайомство з поточною ситуацією в Україні і відкриття у Києві пам‘ятника класикові грузинської літератури – Шота Руставелі,. На запитання, чи відбудуться переговори Міхеїла Саакашвілі з Віктором Ющенком, пан Курчілава відповів: “Мабуть, будуть, віч-на-віч, але для преси нічого не передбачається поки що”.

Не набагато багатослівнішим був і заступник голови державного секретаріату Олександр Чалий: “Прибуває Президент Саакашвілі. Відбудуться робочі переговори, а також участь у ряді протокольних заходів, пов’язаних з відкриттям грузинського комплексу у столиці України”.

Провідний експерт Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, який нещодавно відвідав Тбілісі, аналізуючи українсько-грузинські стосунки, спробував спрогнозувати, які теми обговорюватимуть глави двох дружніх держав: “Я думаю, перш за все мова йтиме про політичну ситуацію в Україні. Оскільки для Грузії це вкрай важливо. Про перспективи виборів і, відповідно, про перспективи, які можуть бути після виборів. Можливо, мова буде іти про ГУАМ – обов’язково мова буде іти про ГУАМ. Крім того, про абхазьку ситуацію, а саме – наполягання Грузії щодо виводу російських військ і зміну формату миротворців. І в цьому сенсі Україна може відіграти дуже важливу роль як країна, котра може підтримати прагнення Грузії. Обов‘язково мова йтиме про Росію, політику Росії щодо України і щодо Грузії, про можливе спільне реагування на цю політику”.
XS
SM
MD
LG