Доступність посилання

ТОП новини

Один із варіантів боротьби з неплатниками за комунальні послуги


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 7 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мережеві комунальні підприємства та ЖЕКи Дніпропетровська офіційно визнали відповідальними за надання житлово-комунальних послуг. Таке рішення ухвалив міськвиконком, а слідом — міська рада. Відтак комунальників зобов’язали укласти договори зі споживачами.


Міська рада своєю ухвалою чітко розписала виконавцям житлово-комунальних послуг: за утримання будинків та прибудинкових територій відповідальні ЖЕКи, за централізоване опалення — міські теплові мережі, «Теплоенерго» та «Теплотранс», а за воду й каналізацію — міськводоканал.

Досі всі ці структури в місті мали статус тільки виробників. Рішення ж міськради має кардинально змінити відносини між комунальниками та споживачами, зазначає керівник громадської організації «Громадянська дія» Дмитро Скобликов, перевести їх на «ринкові рейки».

Дмитро Скобликов: «На сьогодні, ви подивіться, практично все у нас на базі ринкових відносин. Тільки житлові і комунальні підприємства працюють ще в ТІЙ системі. І щороку, виписуючи нову програму реформування, вони намагаються не щось змінити і запровадити нове, а зберегти цю систему».

Укладатимуть договори з кожним приватним споживачем

Однак перш ніж вступити у нові відносини з населенням, комунальники мусять оформити відповідні договори. Голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства міськради Сергій Воробйов каже, що це всім вигідно: споживачі зможуть вимагати якості послуг, а надавачі — розрахунків.

Сергій Воробйов: «Будуть укладені договори. Тільки після цього можна будувати систему житлово-комунального господарства і якось її змінювати. Щоб людина, не отримуючи послуги, могла згідно з договором висувати претензії певному підприємству. А вже такі підприємства, як жеки, тепломережі, водоканали мають вступити між собою у договірні відносини — хто і коли буде обслуговувати підвали тощо. Людину це не повинно турбувати. Вона має отримати якісну послугу і її оплатити».

Будьте пильними, бо ЖЕК залізе у ваше помешкання, коли захоче

Однак на практиці виглядає все не так просто. Юрист Анжела Пилипенко ознайомилась з текстом типового договору, який комунальники пропонуватимуть споживачам з ними укладати, і побачила в ньому порушення прав людини. Один із пунктів декларує: підприємство має право на несанкціонований доступ до житла людини у випадку аварії чи профілактичних робіт.

Анжела Пилипенко: «Фактично людина, підписуючи цей договір, погоджується на те, що має ЖЕК право несанкціоновано влізти в її житло у будь-який зручний для ЖЕКу час».

Відтак юристи радять дніпропетровцям поки не підписувати з комунальниками жодних договорів, а якщо й укладати, то уважно прочитати всі пункти, особливо зноски, надруковані дрібнесеньким шрифтом, щоб потім не мати клопоту. Однак поради юристів не на часі — комунальники укладати домовленості з людьми не поспішають. Хтось став на плановий ремонт, а хтось сушить голову над тим, як виконати умови вже підписаних угод — із енергетиками, які постійно погрожують відключеннями.

ЖЕКи взагалі вимагають від людей оплати авансом, погрожуючи не підготувати будинки до зими. Пані Валентина, яка мешкає на житловому масиві «Тополя», розповіла: «ЖЕК на нас не звертає уваги. У нас забиває шви дощ, сніг, квартира мокра. Сто разів до них ходила — кажуть, ми вам дамо майстрів, але ви оплачуйте, а потім не будете за квартиру платити».
XS
SM
MD
LG