Доступність посилання

ТОП новини

Підгорецький замок у чорному списку


Галина Терещук Львів, 8 червня 2007 (Radiosvoboda.Ua ) – Підгорецький замок, що на Львівщині, потрапив до переліку пам’яток, які перебувають під найбільшою загрозою (аж до зникнення). Всесвітній фонд пам’яток оголосив щодворічний перелік 100 пам’яток у загрозливому стані – серед них і одна українська.

Як виглядав інтер''єр замку у XVII столітті
(RadioSvoboda.Ua)
Інтер''єр замку у XVII столітті
(RadioSvoboda.Ua)
Працівники музеїв із Австрії, коли побачили Підгорецький ансамбль, були вражені і незмінністю ландшафту, і тим, що держава не використовує таку європейську перлину.

Пліснеське – батьківщина княгині Ольги?

Замок – це пам’ятка пізнього ренесансу кінця 17 століття, який належав магнатам Жевуським. Увесь ансамбль складається з палацу, який оточений довкола ровом, костелу у стилі бароко 18 століття, воріт і парку.

Гетьманський заїзд збудований у першій половині ХVІІІ століття. Це найстаріший в Україні готель-корчма. А парк у Підгірцях був першим на території східної Європи у 17 столітті. Його структура залишилась незмінною.

А ще окрасою та історичною цінністю є давньоруське містечко Пліснеське. І є твердження, що у цьому містечку народилась княгиня Ольга. Під час досліджень на його території знайшли піч, яка належить до часів Київської Русі.

Палацово-садовий ансамбль створений раніше, ніж Версальський палац у Франції. Деякі будівлі Підгорецького замку були зруйновані у роки Другої світової війни, у 1956 році тут виникла пожежа від блискавки, а в радянський час у цій перлині архітектури розташували туберкульозний санаторій.

Уряд байдужий до європейської перлини

Сучасне фото замку
(RadioSvoboda.Ua)
Нині пам’ятка належить державі, але вона нею майже не опікується. Проект програми порятунку Підгорецького замку був наданий уряду Єханурова, потім звертались до уряду Януковича, але постанову досі не підписали. Попередня вартість робіт оцінюється у 92 мільйони гривень. Нині представники програми Євросоюзу ТАСІС розглядають можливість надання 1 мільйона євро для порятунку комплексу.

Це мав би бути ландшафтно-архітектурний туристичний рекреаційний музейний заповідник, загальна площа якого становить 150 гектарів.

Заступник директора львівської галереї мистецтв Микола Гайда розповів, що на цей рік держава виділила на реставрацію 1 мільйон 720 тисяч гривень. Однак, щоб освоїти усю ділянку, потрібно передусім зробити інженерні комунікації. Їхня відсутність відлякує інвесторів, які матимуть зиск у Підгорецькому замку.

Микола Гайда: «Таких дорогих підготовчих робіт, пов’язаних із енергетикою і плануванням, багато. І їх треба робити передусім. Для прикладу, щоб забезпечити електроенергією комплекс, потрібно підтягнути дві лінії електропередач. Кожна лінія коштує 6 мільйонів гривень, не кажу вже про підстанцію».

Якщо Підгорецький комплекс відреставрувати, то це стало б наочним свідченням європейськості західних теренів України у 17 столітті. На найближчій сесії облради мають ухвалити рішення про створення комунального підприємства «Замків Львівщини», і воно займатиметься порятунком європейської перлини.
XS
SM
MD
LG