Доступність посилання

ТОП новини

Місто Рим – рай для туристів, пекло для мешканців


Наталка Кудрик Рим, 30 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Щороку місто Рим відвідують мільйони туристів, а решта мандрівників мріють потрапити сюди бодай раз у житті. Кожний четвертий італієць волів би оселитися у Вічному місті, бо вважає його ідеальним для життя. Водночас римляни незадоволені своїм буттям у столиці, а часто-густо і проклинають його.

Туристи біля замку Святого ангела
(RadioSvoboda.Ua)
Панорама річки Тібр
(RadioSvoboda.Ua)
Ще не ступивши на римську бруківку і не бачивши жодної пальми, цікаво почати ознайомлення з італійською столицею прямо в аеропорту „Фюмічіно”. Яке воно, це дивне місто за кілька кілометрів від повітряних воріт? Співрозмовниками виявилися корінні римляни.

– Це місто, безперечно, унікальне у світі, але його не цінують, не доглядають як слід. Тут панує безлад, і Рим уже не є романтичним містом, як було колись. Найбільше мене дратують численні написи на стінах будинків і багато-багато сміття довкола.

– Це місто пропонує тобі усе одночасно: дуже гарні дорогі речі, однак майже те саме можна знайти і за помірну ціну.


Жителі Рима годинами нервово розповідатимуть вам про кілометрові затори на дорогах, неможливість запаркувати авто у бажаному місці, бо на парковках яблуку ніде впасти. Римляни і кроку не зроблять без авта і водночас нарікають на забруднене повітря.

Історія міста і краю – це «святе»

Чи не єдине, що мешканці Рима обожнюють, це давню історію рідного краю, його багату культуру і величні пам’ятки архітектури. У цьому плані навряд яке інше місто світу може зрівнятися з Римом, хіба що Афіни. У квітні столиця Італії, колиска європейської цивілізації, відзначила 2 760 років від дня заснування, відтоді як, за легендою, брати-близнюки Ромул і Рем, вигодовані вовчицею, вирішили закласти нове місто.

Щоб прискорити будівництво, у той час на берегах річки Тібр дозволили оселятися усім охочим. Та й нинішній Рим залишається відкритим, гостинним містом для іноземців. Це підтверджують і слова українського іммігранта: „Рим – це місто мистецтва, тут завжди є на що подивитися. Взагалі мені подобається Рим як місце на Землі. Воно мені підійшло по духу”.

Під затишним італійським сонцем комфортно почувається і чорношкірий африканець, і жовтоликий філіппінець, і русявий європеєць, хто б він не був: турист чи іммігрант.

Італійські лідери віддають перевагу «своїм» містам, а не Вічному місту

Багато хто в країні вважає столицю ідеальним місцем для життя. Рим приваблює людей насамперед як центр політичної, культурної та релігійної діяльності. Хоча, наприклад, італійські лідери не наважуються отримати тут постійну прописку: прем''єр Романо Проді завжди повертається до рідної Болоньї, а лідер опозиції Сильвіо Берлусконі поспішає в обійми міста Мілана.

Вуличні музики у римському кварталі тимчасово віддаляють думки про тисняву на дорогах, бруд і хаос античного мегаполіса. Сучасні римляни однак вірять у нескінченне існування свого міста, як це пророчив давньоримський поет Альбій Тібулл: він перший назвав Рим Вічним містом.

Матеріали до теми:

• Рим у мріях Муссоліні
XS
SM
MD
LG