Доступність посилання

ТОП новини

Авіаційний крок до «Євро-2012»


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 8 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відсьогодні небо над сходом України стало більш безпечним. Принаймні так стверджують у державному підприємстві «Украерорух», яке відкрило модерний центр керування польотами у Дніпропетровську. Це перший такий об’єкт за період незалежності України. Його також називають першим внеском авіаційників у підготовку України до футбольного чемпіонату «Євро-2012».

Міністр транспорту Микола Рудьковський запізнився на урочистості приблизно на годину. Маршрут руху його літака із самого Києва — це жовта пряма лінія — видно на моніторі дніпропетровського авіадиспетчера пана Віктора. Він із кількома десятками колег працюють у просторій залі за новенькими пультами. Каже, що раніше, а він у сфері навігації вже більше 20-ти років, тулилися у тісному приміщенні диспетчерської.

Працюють парами — щоб один диспетчер міг допомагати другому. Усі 8 годин пильно вдивляються в павутину ліній та векторів на моніторі. Про можливе зіткнення двох літаків можна дізнатись за півгодини, реагувати треба миттєво.

Диспетчер Віктор розповів: «Тут все закладено, машина прораховує і підказує, де може бути конфлікт. Якщо буде конфлікт, то з’явиться інформація, який борт з яким буде конфліктувати. Ми спостерігаємо, щоб або схему польоту, або висоту польоту змінювати».

Відкриття центру збільшує пропускну спроможність неба

Сучасний центру керування польотами, один на 5 областей України, упродовж 4-х років будували іспанці. Вартість проекту — понад 11 млн. євро — була б «непідйомною» для бюджету, якби не кредит Європейського банку реконструкції та розвитку, його взяли під 1% річних. Відкриття центру, кажуть аеронавігаційники, дозволить суттєво збільшити пропускну спроможність неба над східними регіонами.

Генеральний директор «Украероруху» Юрій Чередниченко повідомив: «Це буде більше за потребу, яка є в Україні. У відсотковому співвідношенні — це більш ніж удесятеро, в порівнянні з тими системами, які ми використовували на початку 90-х, у 2000-му році. Сьогодні є можливість тримати в операційному полі даної системи від 300 до 400 літаків одночасно».

На черзі – нова диспетчерська вежа та модернізація самого аеропорту

Відкриття нового центру керування авіанавігацією, кажуть у Міністерстві транспорту, — це перший подарунок Дніпропетровську для підготовки до «Євро-2012». Другим має стати диспетчерська вежа, яку збудують поблизу злітних смуг аеропорту, а третім — модернізація самого аеропорту. Про це високопосадовців давно просить міська влада, однак про конкретні кошти поки не говорять.

Зі свого боку міністр транспорту Микола Рудьковський пообіцяв: «Ми однозначно повинні будемо ввести такі центри по всій території України. І для виконання зобов’язань по забезпеченню проведення «Євро-2012» ми подібну систему матимемо на території всієї України, навіть раніше».

За тиждень подібний центр управління польотами відкриють у Сімферополі, відтак безпечнішим має стати і південне небо. Авіаційники кажуть — модернізація об’єктів сфери, як ніколи, на часі: в Україні «аеробум», щомісяця обсяги повітряного руху зростають на кілька відсотків.
XS
SM
MD
LG