Доступність посилання

ТОП новини

У Франції сьогодні проходить перший тур виборів до нижньої палати парламенту – Національних Зборів


На 577 депутатських місць претендують 7639 кандидатів від приблизно 80-ти політичних партій і рухів, що в середньому становить 13 претендентів на кожен виборчий округ.


На 577 депутатських місць претендують 7639 кандидатів від приблизно 80-ти політичних партій і рухів, що в середньому становить 13 претендентів на кожен виборчий округ.

Найбільша кількість кандидатів – 561 особа – висунуто від організації «Лютуврієр». Значні передвиборні загони сформовані також нині правлячим право-консервативним Союзом за народний рух – 546 кандидатів, вкрай правим Національним фронтом (557), демократами-центристами (535) , соціалістами (530), комуністами (518) і «зеленими» (526).

Понад 41% від загального числа претендентів становлять жінки.

Депутати Національних зборів обираються загальним прямим таємним голосуванням на мажоритарній основі (верхня палата парламенту – Сенат – формується на інших принципах). Це означає, що для перемоги вже в першому турі один із претендентів в своєму виборчому окрузі має набрати більше половини голосів.

Як правило, таке відбувається нечасто. Наприклад, на парламентських виборах 2002 року лише 58 кандидатів змогли вже в першому турі забезпечити собі депутатські мандати.

У другий тур (його проведення заплановане на 17 травня) виходять ті претенденти, які в першому турі набрали понад 12,5% голосів. Іншими словам, це може бути два, три і більше кандидатів. Щоб отримати заповітний депутатський мандат, одному з них достатньо буде обійти суперників, набравши просту більшість голосів.

На думку оглядачів, на нинішніх виборах правляча право-консервативна партія Союз за народний рух президента Ніколя Саркозі мала б зміцнити свої позиції.
XS
SM
MD
LG