Доступність посилання

ТОП новини

Виборці без вибору


Галина Терещук Львів, 11 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Мешканці західних областей голосують за одні політичні сили на виборах, а в парламент від їхніх областей потрапляють одиниці з обранців. Парламентські списки сьогодні – можливість уникнути відповідальності перед виборцями. Чи відчувають галичани, що їхні інтереси у Верховній Раді обстоюють ті партії, яким вони надали такі повноваження?

На останніх парламентських виборах Партія регіонів на Львівщині не мала підтримки у виборців. Жоден представник цієї політичної сили не потрапив у жоден орган місцевого самоврядування Львівщини.

«Інтереси областей у парламенті не представлені»

Водночас у парламенті останнього скликання було майже стільки вихідців зі Львівської області, скільки у «Нашій Україні». Загалом колишніх мешканців Львівщини у стінах Верховної Ради близько 20. Тернопільщина та Львівщина, де більшість набрали "Наша Україна" та БЮТ, у парламенті майже не представлені. А це тому, що ці сили вважають і так Галичину своїм електоральним полем і тому не включають у списки осіб, які реально тут мешкають.

На думку культуролога Тараса Возняка, це є хибною політикою: «Так звані львів’яни, які мешкають по 15 років у Києві, уже не є львів’янами. Вони не знають проблем області, відірвались від життя. Це помилка і “Нашої України” і БЮТу, що є обмаль людей з областей, де віддали за ці сили свої голоси».

До кого апелювати виборцям?

Партія регіонів, яка включила у списки кількох галичан, зробила це задля віртуальної репрезентації сходу і заходу, заявив Тарас Возняк, і саме екс-львів’ян найчастіше делегують на телебачення.

Парадоксом назвав Тарас Возняк те, що область, яка віддає свої голоси за ту чи іншу партію, має обмаль своїх депутатів у стінах Верховної Ради. Відтак нікому відстоювати її інтереси.

До кого сьогодні мають апелювати виборці, які голосували за ту чи іншу політичну силу і залишились без депутатів?

Речник Комітету виборів Львівщини Оксана Дащаківська зауважила, що сьогодні виборці не впливають на сам процес виборів: «Закриті виборчі списки якраз послаблюють зв’язок із виборцем. Партії стають собі окремо, а виборці окремо. Тому говорити про ефективність таких списків в Україні, коли не встановлений зв’язок між партією і виборцями, складно. Адже партії не структуровані».

А більшість політичних партій на Львівщині не мають своїх осередків, тому немає до кого виборцям апелювати. Де-факто у парламенті засідають дві області — Київська і Донецька, та ще місто Київ.Отже, у результаті виборчої системи порушені уявлення про пропорційність представлення областей у парламенті.
XS
SM
MD
LG