Доступність посилання

ТОП новини

195 років від вторгнення армії коаліції союзників під керівництвом Наполеона Бонапарта на територію Російської імперії


Віталій Пономарьов Київ, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Цього дня 195 років тому шестисоттисячна армія Наполеона вторглася на територію Російської імперії. Імператор Франції збирався після розгрому російської армії створити на українських землях дві держави.

12 червня 1812 року шестисоттисячна армія Наполеона переправилася через Німан, що був західним кордоном Російської імперії, і рушила на схід. Невдовзі на Волині союзники французького війська, австрійські корпуси генералів Шварценберґа, Фреймонта і Реньє розгромили Третю російську армію генерала Тормасова і зайняли Ковель, Володимир-Волинський, Луцьк та Дубно.

Бонапарт збирався віддати Волинь Австрії, а Правобережжя приєднати до Великого герцогства Варшавського. На Лівобережжі та на півдні України він планував створити 2 українські держави під протекторатом Франції – так звані «наполеоніди». До однієї з них мали входити Чернігівщина і Полтавщина, до іншої – Запоріжжя, Донбас, Херсонщина та Крим.

Натомість російський імператор Олександр Перший розпорядився у червні оголосити в Україні набір добровольців до козацьких кінних полків. На Київщині та Поділлі було сформовано 4 полки. Запис у них відбувався з таким піднесенням, що це викликало занепокоєння поліції:

«За жодну справу так охоче не бралися, як за збирання козаків. Цим викликають щодо себе велику підозру, а особливо тим, що адвокати і молодь пісні співають про збір цих козаків, щось неприємне і в критику для Росії».

На Чернігівщині за місяць були сформовані 6 козацьких полків, на Полтавщині — 9, причому набір до П’ятого полтавського полку організував Іван Котляревський. У вересні козаки вирушили на Калугу і Тулу, потім з півночі охороняли українські землі.

Після відступу залишків армії Наполеона за Німан кілька козацьких полків у складі російської армії брали участь у поході до Німеччини та Швейцарії. 1814 року вони повернулися в Україну і були розпущені.
XS
SM
MD
LG