Доступність посилання

ТОП новини

За останні 10 років обсяги торгівлі зброєю у світі зросли на третину


Олекса Семенченко Прага, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Торік на зброю у світі витратили 1 трильйон 200 мільйонів доларів. Це майже на 40 відсотків більше, ніж десятиліття тому. Такі дані звіту Стокгольмського міжнародного інституту досліджень миру, який оприлюднили у понеділок. Світовими лідерами реалізації зброї і надалі залишаються Сполучені Штати і Росія. Радіо Свобода запросило до розмови Марка Бромлі, який брав участь у підготовці цього звіту.

(SIPRI)
(SIPRI)
Радіо Свобода: Хто є найбільшими покупцями американської зброї?

Марк Бромлі: Останніми роками все ще можна було бачити великі поставки на Близький Схід, в Японію, на Тайвань. Це ті великі отримувачі... Багато з американських продажів відбуваються у формі реалізації закордонним військовим відомствам, що передбачає якийсь рівень втручання уряду США. Але багато угод є щодо прямого комерційного продажу, коли уряд США не бере в цьому участі.

Радіо Свобода: А хто є найбільшими клієнтами Росії?

Марк Бромлі: Індія та Китай – це два найбільші отримувачі російського устаткування ось уже кілька років. Цікаво, що в останні кілька років зростає число отримувачів російської зброї. Зокрема, в останні пару років з''явилися два нові великі клієнти. Зокрема, Алжир підписав угоди на суму близько 7 мільярдів доларів. Венесуела підписала угоди на 3,5 мільярди доларів із Росією. Для Росії це дуже важливо, бо Індія та Китай усе більше намагаються позбутися залежності від Росії як головного постачальника. Щодо Китаю, то ця країна також швидко розвивається технологічно, а тому невідомо, як довго вона залишатиметься великим отримувачем російського військового устаткування. Рано чи пізно Китай сам вироблятиме потрібне устаткування, й Росія стане для нього непотрібною. Тому Росії треба розширювати базу споживачів зброї, і вона була у цьому успішною в останні пару років.

Радіо Свобода: Скільки зброї, що продається, потрапляє до рук терористів?

Марк Бромлі: Чорний ринок військового устаткування є досить добре розвиненим. Упродовж багатьох років докладаються значні зусилля для боротьби з ним через ембарго ООН, через поліпшення національних систем контролю за експортом. Але це не таємниця, що терористичні угруповання спроможні отримати доступ до цього устаткування, якщо воно їм потрібне.

Радіо Свобода: Зброя є знаряддям безпеки країни. Чи існують альтернативні методи?

Марк Бромлі: Якщо подивитися на негативний бік конфліктів у вимірі людських смертей, хвороб, голоду, а тоді подумати про військові видатки, які забирають кошти з ділянок охорони здоров''я та освіти, а також негативно впливають на економічно-соціальний розвиток країн, тоді дійсно є простір для думок щодо того, скільки коштують військові видатки не лише у грошах, але й у нереалізованих можливостях. Тобто, думається про те, на що можна було б видати кошти, якби їх не витрачали на зброю.

Матеріали до теми:

• Конференція країн-учасниць Договору про звичайні озброєння у Європі розпочалася у Відні
XS
SM
MD
LG