Доступність посилання

ТОП новини

На Закарпатті визначали найвпливовіших людей


Надія Петрів Ужгород, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Учора ввечері в Закарпатті відбулася презентація проекту «Топ-50. Найвпливовіші люди Закарпаття». За словами самих організаторів – щотижневої інформаційної газети «Неділя», це спроба визначити тих політиків, громадських та культурних діячів, до чиєї думки в області прислухаються, кого поважають і найбільше знають. Рейтинг виявився несподіваним як для журналістів, так і для самих номінантів.

До списку найвпливовіших людей Закарпаття ввійшли люди різноманітних професій, політичного статусу, бізнесового впливу. Тут є представники як влади, так і опозиції. Включені не лише політики, заможні люди, а й такі, хто своєю діяльністю впливає на події в області.

Всупереч усім очікуванням, рейтинг найвпливовіших людей очолив міський голова Ужгорода Сергій Ратушняк. Практично всі журналісти та громадськість очікували, що, як і торік, найвпливовішою людиною Закарпаття визнають главу Секретаріату Президента України Віктора Балогу, адже не секрет, що він закарпатець і, відповідно, має значний вплив на Закарпаття. Однак автори вважають, що нині вплив Віктора Балоги вже менше стосується рідної області, а поширився по всій Україні. Тому Віктор Балога лише на другій позиції. Так само несподівано зовсім «випав» зі списку відомий закарпатець Нестор Шуфрич. Крім того, в рейтингу найвпливовіших також і рідний брат Віктора Балоги – Іван Балога, який нині обіймає посаду першого заступника голови Закарпатської облдержадміністрації, однак він на восьмій сходинці. Серед десятки найвпливовіших ще й директор машинобудівного заводу «Єврокар» Олег Боярин, народний депутат України Ігор Кріль та єпископ греко-католицькї єпархії Мілан Шашик.

Хто визначав переможців?

Організатори кажуть: для того, щоб максимально наблизитися до об’єктивної точки зору, робоча група, що працювала над проектом, звернулася до журналістів, а також до осіб, які, на думку авторів, могли бути експертами в цій справі. Опитали 94 людей, і це, кажуть автори, втричі більше, ніж торік. Однак у спірних питаннях вирішальним було все ж таки слово редакції газети як автора проекту.

Родзинкою є те, що кожен домінант представлений насамперед офіційно, але в коментарях до нього є й жартівливі влучні характеристики. Приміром, того ж таки Сергія Ратушняка назвали «вином, яке саме закінчує бродити і набирає витримки», Віктору Балозі присвоїли звання «колонізатора Печерських пагорбів», його брата назвали людиною-комп’ютером. А ще є епіграф до кожного домінанта – влучний жартівливий вислів. Наприклад, Віктор Балога – «генеральний секретар», відомий народний депутат-нашоукраїнець Ігор Кріль – «боєць Президента», а екс-директор ТОВ «Шенкель-Україна», що випускає відомі всій Україні засоби для прання – «Ас відмивання».
XS
SM
MD
LG