Доступність посилання

ТОП новини

Чи давала британська збройна фірма двомільярдного хабара «в британських національних інтересах»?


Олекса Семенченко Лондон, 13 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Великій Британії триває скандал, пов''язаний із забезпеченням багатомільярдного контракту для найбільшого британського експортера зброї – компанії BAE. Для того, щоб одержати цей контракт, який було підписано із Саудівською Аравією ще 1985 року, BAE начебто заплатила хабара саудівським урядовцям. Нове журналістське розслідування щойно показало, що комісійні за контракт були заплачені саудівському принцу Бандару з дозволу міністерства оборони. Проте ще в грудні минулого року генеральний прокурор зупинив розслідування цієї справи на тих підставах, що воно шкодить британським національним інтересам. Однак нині у цій справі з’являються нові факти.

У грудні 2006 року ухвала британського офісу з розслідування тяжких злочинів, пов''язаних із шахрайством, припинити розслідування звинувачень у виплаті заохочувальних сум членам саудівської королівської родини компанією BAE викликала шквал критики на адресу британського уряду. Генеральний прокурор країни тоді заявив, що подальше розслідування могло завдати серйозної шкоди британським національним інтересам. Незважаючи на те, що від грудня донині історія афери обросла новими деталями, уряд дотримується тієї -таки лінії щодо захисту британських інтересів.

Прем''єр-міністр Тоні Блер заявив: «Я не думаю, що це розслідування призвело б до чогось іншого, ніж до цілковитого руйнування життєвоважливих стратегічних стосунків для нашої країни в ділянці боротьби з тероризмом, у співпраці щодо врегулювання на Близькому Сході й британських інтересів у регіоні. І це крім того, що ми втратили б тисячі й тисячі британських робочих місць».

Лише принцу Бандару нібито перерахували понад мільярд фунтів стерлінгів

Розслідування газети Guardian та програми Бі-Бі-Сі «Панорама» з''ясувало, що упродовж 10 років на рахунок саудівського принца Бандара кожних три місяці виплачувалося 60 мільйонів доларів.

Журналіст Guardian Дейвід Лі розповів про свої звинувачення: «Ми розкрили, що, як виглядає, понад мільярд фунтів стерлінгів було заплачено компанією BAE принцу Бандару з санкції міністерства оборони».

Саудівська Аравія завжди заперечувала, що нелегальні виплати існували. Під час слідства уряд цієї країни погрожував Британії, що та може втратити нові вигідні контракти на постачання зброї. А сам принц Бадар називає нові викриття британських мас-медіа брехнею і твердить, що всі кошти пішли на офіційні урядові рахунки, а не на його особисті.

Чи можуть національні інтереси стояти вище законів і моралі?

Проте, у центрі скандалу стоїть непроста проблема моралі. Британське суспільство намагається відповісти на питання, чи можна ставити національні інтереси, якою б високою не була їхня ціна, над законом? Адже офіційне слідство щодо можливої афери не було завершене, і є ймовірність того, що були порушені міжнародні антикорупційні закони. Якщо така розвинена західна демократія, як британська, може прикривати ймовірний злочин національними інтересами, то які висновки можуть зробити з цього держави, де відданість демократії є сумнівною?

Матеріали до теми:

• За останні 10 років обсяги торгівлі зброєю у світі зросли на третину • Конференція країн-учасниць Договору про звичайні озброєння у Європі розпочалася у Відні
XS
SM
MD
LG