Доступність посилання

ТОП новини

Костянтин Жеваґо: «Українська економіка живе майже незалежно від політики». Кондоліза Райс: «Росія ні за якими економічними мірками не пасує до «Групи Восьми». (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 13 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса пише про українських олігархів у політиці і про залежність бізнесу від влади у Києві. У багатьох виданнях триває потік критичних публікації на адресу Росії, її внутрішню та зовнішню політику.


Впливова лондонська «Файненшел Таймс» пише у середу про успішного українського мільярдера Костянтина Жеваґо, який розпочав бізнес у 19 років і нині вже не лише швиденько і вправно говорить англійською, але й вивів мільярдну полтавську компанію «Феррекспо» на міжнародні біржі. Навіть такий скупий на похвали політичним опонентам, як перший віце-прем’єр уряду правлячої коаліції Микола Азаров, позитивно оцінив успіх БЮТівського мільярдера, назвавши це «свідоцтвом того, що світове фінансове співтовариство визнало велике майбутнє української економіки». У інтерв’ю для «Файненшел Таймс» 33-річний Жеваґо, мільярдер і депутат Верховної Ради від БЮТ, зізнався, що політична криза в Україні мало впливає на економіку та додав, що «українська економіка живе майже незалежно від політики».

«Файненшел Таймс» інформує про серйозну конкурентну боротьбу української «Феррекспо» з російськими та світовими компаніями. Газета наголошує, що компанія Жеваґо посідає четверте місце у світі за потужностям і рудними запасами. У цій публікації міститься інформація про швидке зростання виробництва компанією «Феррекспо» залізних окатишів і в перспективі більше ніж подвоєння до 2014 року цього виробництва, яке сягне на той час 16 мільйонів тонн. Лондонська газета також вказує на те, що на руднику і на заводі Жеваґо в Полтаві працює близько 11 тисяч осіб, продаж продукції його компанії в 2006 році становив в СНД – 137 мільйонів доларів, в ЄС – 306 мільйонів доларів, у Китаї та інших ринках – близько 100 мільйонів доларів.

Впливова «Вол Стріт Джорнел» у своєму європейському числі друкує інтерв’ю з Держсекретарем США Кондолізою Райс, яка вважає, що нинішня агресивність Росії пов’язана частково із «проблемою передачі влади всередині країни». Кондоліза Райс також визнає, що «ні за якими економічними мірками Росія не пасує до «Групи Восьми» але її участь у клубі, на думку Держсекретаря США, потрібна через проблеми безпеки і політики. Інший американський впливовий політик, сенатор-республіканець і можливий кандидат на президентську посаду в США у 2008 році, Джон Маккей, в статті, вміщеній у «Файненшел Таймс», вважає, що «західні лідери могли б також домовитися про повернення до витоків «Групи Восьми», коли вона була клубом провідних ринкових демократій, до яких Росія не належить».
XS
SM
MD
LG