Доступність посилання

ТОП новини

Чисті вулиці через зарплату двірникам?


Олексій Крапивко Київ, 13 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Київська влада обіцяє підвищити зарплату двірникам майже до рівня середньої в столиці. Чи покращить це якість прибирання подвір’їв та вулиць? Чи вірять у таке «щастя» самі працівники і на що розраховує київська влада?

Дмитро живе у Дарницькому районі міста Києва. Постійно свариться із двірниками щодо свого автомобіля – їм не подобається те, як Дмитро його ставить.

До того ж, у парадному Дмитра були проблеми зі смітниками, а двірники зі своєю роботою не справлялися, каже він: “Сказали, що до мене кожного дня приїжджатимуть двірники, по поверхах збиратимуть сміття. Як водиться, будь-який поважаючий себе двірник на вихідних нічого не робить, і сміття там було страшенно багато”.

Днями київська влада ухвалила рішення про збільшення зарплати двірникам. Київдержадміністрація впевнена, що це заохотить працівників виконувати свою роботу краще. Відтепер двірники отримуватимуть 2000 гривень на місяць.

2000 гривень тому, хто виконуватиме півтори норми

Начальник головного управління житлового господарства Володимир Стороженко розповив Радіо Свобода: “Є таке доручення міського голови і вже практично всі механізми його реалізації виконані, проведені остаточні розрахунки. Ми передбачаємо підвищення заробітної плати для двірників, які будуть виконувати півтори норми – 2 тисячі гривень”.

Тим двірникам, що виконують одну норму, теж збільшать зарплату, але не на стільки.

Самі працівники не вірять владі. Вони вважають, що знайдеться багато причин, щоб не платити від 1 липня підвищену зарплату. Такими сумнівами поділилася з Радіо Свобода Валентина – двірник із досвідом: “Двірники на Хрещатику, я з ними спілкуюся, отримують по 500 гривень. 500-700, дивлячись яка ділянка. А ви подивіться, які ділянки, що коїться на вулицях, у нас люди не знають, де смітник і де попільничка. Не буде 2000 ніколи. Якщо ж двірнику платити 2000, скільки ж треба платити директору?”.

Двірники побоюються, що їх позбавлять права на соціальне житло

Ті ж двірники, котрі вірять у підвищення, побоюються, що за це їх можуть позбавити права на соціальне житло, на яке вони і так роками чекають.

Закон про надання соціальних помешкань двірникам діє й досі, і скасовувати його поки ніхто не збирається, пояснив Радіо Свобода Володимир Стороженко. Однак шанси на отримання квартири меншають з кожним днем, через збільшення кількості приватизованого майна: “Багато було квартир поточного звільнення, тобто квартири звільнялися – люди виїжджали за кордон, міняли місце проживання. Але з виходом закону про приватизацію житла, квартири майже всі приватизовуються і поточного звільнення квартир майже немає”.

Отже зараз двірники, які чекають на соціальне житло, а це близько 3000 осіб – половина з усіх працівників, можуть розраховувати лише на новобудови, в яких квартири отримати іще важче, ніж у старих будинках. А отже, на покращення ситуації не сподіваються.
XS
SM
MD
LG