Доступність посилання

ТОП новини

Тоні Блер хоче поправок до існуючої угоди щодо Євроcоюзу замість Конституції ЄС


Олекса Семенченко Лондон, 14 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Речник прем''єр-міністра Великої Британії заперечив, що на саміті Європейського Союзу наступного тижня уряд країни може підтримати спільну Конституцію ЄС. Тоні Блер може підтримати лише поправки до угоди про ЄС, які не містять жодних елементів Конституції.

Прем''єр-міністра Великобританії Тоні Блер
(epa)
Речник британського прем''єр-міністра Тоні Блера прокоментував ситуацію після того, як президент Франції Ніколя Саркозі заявив, що досяг із британським лідером домовленості щодо рамок нової угоди ЄС. За словами речника, лідери інших країн-членів мають подібні позиції з цього питання.

“Чому британському народові не повідомляють, що відбувається від його імені?”

Заява Саркозі викликала бурхливі дебати в британських політичних колах. Зокрема, опозиційна Консервативна партія вкотре звинуватила уряд у невмотивованих поступках Брюсселю. Партія “Торі” наголошує, що будь-яка передача нових повноважень з Лондона до ЄС мусить бути предметом референдуму.

Міністр із європейських проблем тіньового кабінету “Торі” Марк Франсойс наголосив: “Це не нормально! Адже лише минулого четверга міністр закордонних справ Марґарет Бекетт сказала парламентському комітетові з європейських проблем, що із цього питання не відбувається нічого, що можна було б назвати переговорами. Але того ж таки дня Блер зустрівся з президентом Саркозі й обговорив саме цю проблему. Ми знаємо це, бо президент сказав про це репортерові. Тож постає питання: чому британському народові не повідомляють, що відбувається від його імені?”.

Ця проблема хвилює багатьох британців, що на загал є дуже скептичними щодо європейської інтеграції. До речі, майбутній прем''єр, а зараз – міністр фінансів Великої Британії Ґордон Браун ніколи не був помічений у великих симпатіях до Брюсселя. Його участь у самміті ЄС цього разу не планується, хоча вже з липня саме він багато в чому визначатиме майбутній курс Великої Британії щодо цієї організації. Те, що Британія не ввійшла свого часу до зони обігу “євро”, багато в чому є заслугою Брауна, який, за деякими даними, наполіг на збереженні фунта стерлінгів у той час, як Блер хотів запровадити спільну європейську валюту.

У новому документі лише 20% від того, що було в проекті конституції

Фахівець Центру європейських реформ Г’юґо Брейді пояснив, у чому сенс угоди, яку розглядатимуть на самміті ЄС: “Документ, що його обговорюватиме ЄС, становитиме близько 20 відсотків того, що було попередньою конституційною угодою, яку було відкинуто. Він включає деякі менш суперечливі ідеї Конституції, як от потреба внесення змін до системи головування в ЄС, а також те, що називають “поправками” до угоди. Це – досить простий документ, який, як сподівається ЄС, можна буде швидко й легко ухвалити. Він не був би суперечливим, але дозволив би ЄС краще функціонувати”.

У відповідь на закиди опозиції, речник Тоні Блера сказав, що існують практичні проблеми розширеного ЄС, які потребують розв''язання. Він заперечив, що Британія може втратити право вето на рішення в ділянках юриспруденції та внутрішніх справ.

Матеріали до теми:

• Німеччина прагне відновити конституційний процес ЄС • Європейський Союз: дебати про пошук виходу з конституційної кризи виходять на фінішну пряму
XS
SM
MD
LG